Novosti / Crna kronika

Sutra ročište

Iako će prespavati u zatvoru, Mamićev odvjetnik tvrdi da mu klijent nije uhićen, već zamoljen da dođe na razgovor

Nije uhićen ni priveden, a ipak će noćas spavati u sarajevskom pritvoru. Mamić sutra izlazi pred suca

Zdravko Mamić nedavno je rekao kako bi radije bio u bosanskom nego u hrvatskom zatvoru, i evo sretniku se želja odmah ispunila. Noć će provesti u zatvorskoj ćeliji u Sarajevu.

Uhićen je danas u Međugorju, a za sutra ujutro na sudu mu je zakazano ročište o izručenju Hrvatskoj. Obzirom da BiH ne izručuje svoje državljane po svemu sudeći, sutra će biti pušten na slobodu, ali nikad ne znaš. Mamić ni jutros nije mislio da će biti u zatvoru pa evo je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Gotovo sam uvjeren da u ovome trenutku BiH neće povući takav potez. Velim po nekakvoj zdravoj logici gotovo sam siguran da do toga neće doći", govorio je Mamić.

No do toga je ipak došlo. Zdravko Mamić uhićen je jutros nakon što je u Bosnu i Hercegovinu stigla tjeralica iz Hrvatske. Iako je i njegov odvjetnik tvrdio suprotno.

"Zdravko je zamoljen da dođena razgovor i kaže gdje se nalazi i zašto je u BiH. Niti je uhićen niti priveden. Sve se odvija korektno", izjavio je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Nije uhićen ni priveden, a ipak će noćas spavati u sarajevskom pritvoru. Mamić sutra izlazi pred suca.

"Zbog sutrašnjeg blagdana sud je radio skraćeno, nije bilo tehničkih uvjeta, sutra će biti ročište i prema našim saznanjima - nema osnova za izručenje", kazao nam je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.

Mamić će se na sudu, nema sumnje, usprotiviti izručenju, pa je vjerojatno da će biti i pušten na slobodu. Ima dvojno državljanstvo, a BIH svoje državljane - ne izručuje.

Da ugovor o izručenju s BiH baš i ne funkcionira, svjesni su i u Ministarstvu. "Nemamo nekih rezultata vezano za izručenja, a taj sporazum je vrlo bitan jer je važna suradnja svih zemalja u okruženju jer se on odnosi na ona kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca i tu moramo funkcionirati", izjavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Prije osam dana osječki sud osudio je Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora. Ali on je prije toga - po dobrom starom hrvatskom običaju - otišao u BIH. 

"Danas se vidim prije u bosanskom zatvoru nego u hrvatskom. Iako, ne vjerujem da ću završiti u zatvoru. Ako ne budem imao fizičke ugroze onda će ovo biti moj dom", izjavio je Mamić za RTL nakon presude.

Novi dom mu je Međugorje, jer bi mu, da prijeđe granicu dom postao - hrvatski zatvor.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!