Novosti / Crna kronika

Velika akcija policije i USKOK-a

Uhićeno sedmero članova Čepinskog klana: sumnjiči ih se za paljenje vikendice bivšeg državnog odvjetnika

Uhićeno sedmero članova Čepinskog klana: sumnjiči ih se za paljenje vikendice bivšeg državnog odvjetnika
PIXSELL

Riječ je o slučaju zapaljenja vikendice u vlasništvu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog

 

Na osječkom je području provedena opsežna akcija USKOK-a i policije u kojoj je uhićeno više osoba zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela u proljeće prošle godine.

Riječ je o slučaju zapaljenja vikendice u vlasništvu bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog za koje policija sumnjiči sedmero uhićenih koje je predvodio 48-godišnji Dragan B. iz Čepina. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na stranici DORH-a objavljena je obavijest o provođenju istrage protiv sedmero Hrvata zbog "sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja".

Riječ je o sedmero hrvatskih državljana godišta 1970., 1966., 1987., 1978., 1966., 1970., i 1989. koji su zapalili vikendicu Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču.

"U cilju realizacije opisanog plana, I. okr. je dogovorio da II. okr. i III. okr., zajedno sa još dvoje NN počinitelja, izvrše zapaljenje predmetne vikend kuće, a da IV. okr. bude osoba putem koje će se I. okr. izvijestiti o izvršenju planiranog kaznenog djela. Drugookrivljeni i III. okr. su 1. travnja 2017., u večernjim satima, zajedno s dvoje NN počinitelja, izvršili zapaljenje vikend kuće Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta u iznosu od oko 200.000,00 kuna. S obzirom da je prilikom izvršenja kaznenog djela došlo do eksplozije i požara, kojom prilikom je II. okr. zadobio teške tjelesne ozljede u vidu opeklina ruku i lica uz obilno krvarenje, u cilju evakuiranja teško ozlijeđenog II. okr. s otoka Brača, te njegovog daljnjeg prebacivanja s područja Republike Hrvatske na područje Bosne i Hercegovine te organizacije njegovog skrivanja, boravka i liječenja na području Bosne i Hercegovine, I. okr. je u zajedničko djelovanje povezao V. okr., VI. okr. i VII. okr. koji su, sukladno dobivenim zadacima, zajedno s III. okr. i IV. okr. sudjelovali u evakuiranju i skrivanju II. okr., kao i financiranju njegovog liječenja i skrivanja u Bosni i Hercegovini i SR Njemačkoj", stoji u priopćenju DORH-a.

O istom su se predmetu očitovali i iz MUP-a poslavši priopćenje u kojem navode kako su policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku proveli, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva Lignja.

"Tijekom jučerašnjeg dana na području Osijeka, Zagreba i Rijeke policija je uhitila 6 hrvatskih državljana, dok je jedna osoba nedostupna policiji. Sumnja se da su navedene osobe 1. travnja prošle godine u mjestu Postira na otoku Braču, u sastavu zločinačkog udruženja počinile kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 48-godišnji hrvatski državljanin, u vremenskom razdoblju od siječnja 2017. do danas na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine te SR Njemačke, povezao u zajedničko djelovanje 52-godišnjaka, 31-godišnjakinju i 40-godišnjaka kako bi počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, odnosno zapalili vikend kuću u vlasništvu 67-godišnjeg hrvatskog državljanina i  njegove supruge.

S ciljem izvršenja kaznenog djela, a kasnije i prikrivanja povezanosti s počinjenjem osumnjičenici su pomno planirali i pripremali daljnje aktivnosti. Dolaskom do vikend kuće 1. travnja prošle godine navedene osobe su nasilno provalile balkonska vrata te u prizemlju i na katu kuće polili prostorije zapaljivom tekućinom. Uslijed otvorenog plamena došlo je do eksplozije i požara u kojem je 52-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede. Kako bi se organiziralo skrivanje, prebacivanje, boravak i liječenje teško ozlijeđenog 52-godišnjaka na području Bosne i Hercegovine, 48-godišnjak je povezao u zajedničko djelovanje spomenutu 31-godišnjakinju i još troje hrvatskih državljana 52, 48 i 29 godina starosti. Boravak i liječenje su organizirali na području Bosne i Hercegovine sve do siječnja 2018. godine, kada je ozlijeđeni 52-godišnjak otišao na područje SR Njemačke, a sve u cilju izbjegavanja kaznenog progona na području Republike Hrvatske. Potrebnu pomoć za njegov boravak na području SR Njemačke su mu pružali 48-godišnjak i 29-godišnjak.

Sumnja se da su navedeni hrvatski državljani sudjelovali u počinjenju kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. Kaznenog zakona, u svezi kaznenih djela “Pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela” iz članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona i “Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom” iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona.

Tijekom kriminalističkog istraživanja provele su se pretrage domova i pokretnih stvari osumnjičenih osoba. Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv sedmero osumnjičenika, a koji su predani pritvorskom nadzorniku nadležne policijske uprave", javljeno je iz MUP-a

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!