Novosti / Crna kronika

presuda strasbourga

'Dvostruka udovica' krila brak: 11 godina ilegalno primala mirovinu hrvatskog branitelja

'Dvostruka udovica' krila brak: 11 godina ilegalno primala mirovinu hrvatskog branitelja
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Temeljem drugog braka od pokojnog liječnika trebala je naslijediti imovinu vrijednu oko milijun eura te mirovinu od najmanje 2.500 eura i oko 300.000 eura zaostataka

Ruža Soldo (64) od 1995. primala je mirovinu kao udovica hrvatskog branitelja koji je poginuo 1991. godine. Pet godina poslije, u prosincu 2000. ponovno se udala, za njemačkog liječnika hrvatskih korijena Ivana Šupova, tada teško bolesnog 72-godišnjaka kojem je to bio prvi brak. I taj joj je suprug za nešto više od godinu dana umro na liječenju u Njemačkoj i tada počinje zaplet, piše Večernji list.

Naime, nećaci pokojnog Šupova, prema kojima se odnosio kao da su njegova djeca, kad su čuli za Ružu Soldo, u Zagrebu su pokrenuli sudski spor radi poništenja tog braka. Naime, ni oni, a ni pokojnikovi prijatelji, za nju i njihov brak nisu znali, a nije mu došla ni na sprovod. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obitelj je usto angažirala privatnog detektiva koji je otkrio da je u vjenčanom listu, sastavljenom u Tordincima, iznad Šupova potpisa piše "neću ja to". Bračni ugovor je potpisan pred službenikom koji je bio dugogodišnji poznanik Ruže Soldo. Grafolog je potvrdio u sudskom postupku da je Šupov nadopisao te riječi.

Naravno, kako to inače biva u sudskim procesima, suđenje radi poništenja braka toliko se proteglo da je Soldo od Hrvatske 2011. godine dobila 5.000 kuna odštete zbog nerazumno dugog trajanja postupka.

Temeljem drugog braka od pokojnog liječnika trebala je naslijediti imovinu vrijednu oko milijun eura te mirovinu od najmanje 2.500 eura i oko 300.000 eura zaostataka.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje tek tada je saznao za njezin drugi brak, jer im ona to nije prijavila u roku od 15 dana, kako nalaže zakon. Tako je ispalo da 11 godina nezakonito prima mirovinu te je protiv nje pokrenut postupak radi povrata 246.931 kune (od ukupno 880.000 kuna), koliko joj je isplaćeno za posljednje tri godine jer su ostala potraživanja zastarjela, piše Večernji list.

Sud je zaključio da Šupov nije dao svoj nedvojbeni pristanak na brak i to je potkraj 2014. pravomoćno potvrdio Županijski sud u Zagrebu.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!