Novosti

akcija pred saborom

'O ljudskim pravima ne možemo raspisivati referendum'

'O ljudskim pravima ne možemo raspisivati referendum'
Facebook: A.M.K.

'Smatramo da se o pitanjima koja se tiču ljudskih prava ne mogu raspisivati referendumi', poručila je Sanja Juras.

Lezbijska grupa Kontra u utorak u 10 sati predala je svoje zahtjeva Hrvatskom saboru, Odboru za ravnopravnost spolova i Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Naime, desetak aktivista i aktivistkinja stiglo je jutros na Markov trg, gdje su razvili transparent Ne referendumu o ljudskim pravima.

"Smatramo da se o pitanjima koja se tiču ljudskih prava ne mogu raspisivati referendumi", poručila je Sanja Juras, predsjednica grupe Kontra.

Primila ih je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli (Hrvatski laburisti) te zatražili od nje da Ustavnom sudu uputi zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja kojim bi se brak definirao kao zajednica muskarca i žene. Tireli je rekla kako će ispoštovati proceduru i već na sljedećoj sjednici Odbora predložiti ovaj zahtjev.
 
"Sjednicu ću najvjerojatnije zakazati za početak sljedećeg tjedna jer i ja i potpredsjednica idemo danas na put", rekla je Tireli.

Podsjetimo, LGBTIQ organizacije uputile su jučer zahtjev zastupnicima Hrvatskog sabora za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja inicijative U ime obitelji i pozvali građane da ih podrže slanjem pisama zastupnicima.

"Budući da jedino Ustavni sud može ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, a to do danas nije učinio, predlažemo da našim konkretnim djelovanjem, našim glasom, zatražimo od Hrvatskoga sabora da u skladu sa svojim pravima i obvezama osigura funkcioniranje ustavno-pravnog poretka RH", navode.

Stoga, pozivaju građane i građanke da pismom potaknu na to svoje zastupnike i zastupnice u Saboru.

"Pozivamo vas da učinite isto – pišite im mejlove, šaljite im dopise i fakseve. Koristite naš primjer pisma ili ga doradite. Neka se i naš glas čuje! Radi se o našoj se budućnosti", istaknuli/e su.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!