Novosti

HDZ STJERAN U KUT

Izmijenjen zakon o umjetnoj oplodnji

Izmijenjen zakon o umjetnoj oplodnji

Vlada je samo nekoliko sati prije vjerojatnog pada zakona u Saboru s telefonske sjednice u proceduru uputila amandman, kojim ipak dopušta umjetnu oplodnju i izvanbračnim parovima.

ZAGREB - Nakon što je postalo izvjesno da u Saboru neće skupiti dovoljno glasova za donošenje konzervativnog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, Vlada je u četvrtak navečer održala telefonsku sjednicu na kojoj je odlučila izmijeniti taj zakonski prijedlog. U parlament je poslan amandman kojim se umjetna oplodnja ipak dozvoljava i nevjenčanim parovima, ali pod uvjetom da u izvanparničnom postupku dokažu da skupa žive barem tri godine.

Ovakva je odluka donesena samo nekoliko sati prije početka izvanredne sjednice Sabora, najavljene za petak, na kojoj bi se trebalo glasovati o ovome zakonu, ali i o mini-rebalansu proračuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Premijerka Jadranka Kosor kaže da su moguće i još neke izmjene u spornom zakonu, ali da očekuje njegovo donošenje u predloženom obliku, s obzirom da je riječ o prilagođavanju europskom zakonodavstvu.

Najvatreniji zagovornik zakona, ministar zdravstva Darko Milinović, ne smatra da je Vladinim amandmanom doživio poraz, već kaže da je riječ o kompromisu, na koji je on uvijek spreman.

Dok je za HSLS još od ranije bilo jasno da u Saboru neće dati podršku ovakvom zakonu, HSS se predomislio u posljednji trenutak i to nakon što se javno oglasila organizacija žena te stranke - "Hrvatsko srce", kojoj su sporne mnoge odredbe u prijedlogu, uključujući i one o zabrani zamrzavanja jajnih stanica. Zasad nije poznato je li promjeni HSS-ovog stajališta pridonijela i činjenica da je član te stranke, ministar turizma Damir Bajs, i sam dobio dijete nakon što mu se supruga podvrgnula medicinski potpomognutoj oplodnji.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Ivan Vidović - 'Još uvijek sanjam da smo zajedno' (thumbnail)
  'ZVIJEZDE - LJETNI HIT' Ivan je trebao otpjevati samo nekoliko stihova da mu se svi ustanu: 'Ti si donio sebe u pjesmu, što je divno'

  ''Imaš lijep glas i odlično barataš vokalom, imaš pet stolica i uzet si u ozbiljno razmatranje'', otkrio mu je Tonči

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!