Novosti

BUDUĆNOST VRTIĆA NEIZVJESNA

Je li ovaj hrvatski grad prijatelj ili neprijatelj djece?

Grad Hrvatska Kostajnica prijatelj ili neprijatelj djece - pitaju se to tete dječjeg vrtića Krijesnica - za plaćanje čijeg rada već tri godina nema rješenja. Grad nema novca, političari prebacuju odgovornost, a 30-ero djece na jesen nakon kolektivnih godišnjih odmora - sve je izglednije, mogla bi dočekati zatvorena vrata.

Prvi dan kolektivnog godišnjeg, umjesto na odmoru, svih sedmero zaposlenika dječjeg vrtića u Hrvatskoj Kostajnici proveli je na ulici - tražeći svoje neisplaćene plaće.

"Svaki dan moram doći na posao, nitko me ne pita od kuda da nabavim novce, a da ne dođem tri dana dali bi mi otkaz", kazala je odgajateljica Amelija Cvitkušić.

"Nas je šestero, ja sama radim, plaću ne primam, kolegica je samohrana majka, druga kolegica ima troje djece - najstariji kći želi na faks, a ona ju ne može školovati", rekla je odgajateljica Snježana Tepić.

Plaća nema već dugo - problem je to koji se povlači već treću godinu, pričaju zaposlenici. Posljednje su plaće primili u ožujku, od tada ništa. Gradonačelnik ne nudi utjehu:  

"Problem je u gradu. Uz sve uštede ostvarujemo 4 milijuna i 300 000 kuna, a treba nam 6 milijuna kuna", izjavio je Tomislav Paunović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Radnicima vrtića poručuje da nade nema - ako im ne pomogne država. Iako ga gradsko vijeće nije podržalo, on je lani prekinuo financiranje vrtića.

"Imam dopis iz ministarstva financija koji kaže da je to protivno zakonu. A on tumači da je u pravu i da mi radimo ilegalno. To je van svake pameti", smatra Nives Sajber, ravnateljica Dječjeg vrtića Krijesnica.

Sada HDZ i HNS, uz podršku SDP-ova vijećnika Tvrtka Soklera traže sjednicu gradskog vijeća kako bi se odlučilo što dalje jer "vrtić na bilo koji način mora opstati".

"Prije par godina uveden je prirez ni lipe nije otišlo od toga za vrtiće - gradska uprava ima 22 zaposlenika i isplaćuju plaće mimo zakona", poručio je Davor Govorčinović, predsjednik gradske organizacije HDZ-a.

Gradonačelnik pak odgovara - sve su to političke igre i HDZ-u prebacuje odgovornost za dugove. Za to vrijeme Draženka Ćosić iz Hrvatske Kostajnice radi i pita se tko će na jesen čuvati njezina 4-godišnjeg sina.

Gradsko vijeće zasjedat će krajem mjeseca - tada se očekuje konačna odluka o sudbini vrtića, njegovih zaposlenika i djece Hrvatske Kostajnice.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana je objavila novi video
  NOVI VIDEO Hana Rodić otvorila dušu: 'U osnovnoj školi bila sam najveći luzer, a u srednjoj buntovnica'

  Hana je u novom videu otkrila brojne detalje o sebi i svojoj vezi s Goranom

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!