Novosti

irak prvi klijent

Otvorena prva hrvatska tvornica autobusa Crobus!

Hrvatska je dobila prvu tvornicu autobusa - Crobus. U tvornicu je investirano 180 milijuna kuna, a u prvo vrijeme upošljavat će stotinjak.Uz svečanost otvorenja potpisan je i desetogdišnji ugovor s Irakom o isporuci 2.000 autobusa vrijednih dvije milijarde i sto milijuna kuna.

Četvero ministara, gradonačelnik, među uzvanicima i šef oporbe, ali i poznati sudac Turudić - svi su oni prisustovali svečanosti otvorenja prve hrvatske tvornice autobusa i prvog velikog ugovora s Irakom.

"Ovaj današnji događaj ima više značajnih odrednica. Ovo je projekt kakve trebamo, prvi posao je sklopljen na 10 godina, dvije milijarde kuna. Samo se nadam da će posao uspješno teći", rekao je potpredsjednik Branko Grčić.

Posao je započet sa Zorom. Nazvan prema staroslavenskoj božici svitanja, prvi hrvatski autobus spreman za međugradsko putovanje Irakom.

"Ovaj ugovor je sam po sebi velika stvar za obje zemlje i bit će ulazna vrata za mnoge druge projekte između Hrvatske i Iraka", dodao je Adnan Ahmed Razzen, izaslanik iračkog Ministarstva industrije.

Više poslova s Irakom očekuje i ministar gospodarstva.

"Razmišljati danas da je samo građevinski sektor onaj koji treba bit prisutan u Iraku, treba puno šire gledati, mi možemo njima puno veću tehnologiju donijeti i suradnju otvoriti", pojasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Zasad su tu autobusi. U idućih pet godina stotinjak zaposlenih radit će na tomu da 2.000 vozila u roku isporuče Iraku.

"Druga polovica zadatka je osigurati takvu kvalitetu na temelju koje smo dobili posao u konkurenciji sa svim svjetskim igračima, odgojiti ljude. Ali imamo dobre temelje. Ja vjerujem temeljem toga da u Hrvatskoj postoji solidna industrijska tradicija da ćemo u tome svakako uspjeti", naglasio je vlasnik tvornice Crobus Pavo Zubak.

Iako se radi na podvozju švedskog proizvođača kamiona i autobusa Scanije, u Crobusu kažu da 70 posto autobusa prozivodimo sami. Ponose se domaćom inženjerskom inteligencijom, dizajnom i inovacijom - kao hrvatskih ruku djelom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Superpar stala
  SUPERPAR Goran uložio 555 kuna na Hanu: 'Jučer je baš nokte napravila i nisam siguran hoće li ući u štalu'

  Došlo je vrijeme za prvo klađenje muškaraca na svoje partnerice koje čeka prvi zadatak, a prije toga je Enis djevojkama dao rukavice da izaberu koje će boje biti njihovi timovi

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!