Novosti

DOBRODOŠLA HRVATSKA

Hrvatska postala punopravna članica EU!

Hrvatska postala punopravna članica EU!
Nel Pavletic/PIXSELL

Uz 'Odu radosti' i vatromet Hrvatska je postala 28. članica Europske unije! Ovime je 'Lijepa naša' ispunila svoju višedesetljetnu težnju i realizirala glavni strateški cilj.

00:38 - Službenici na graničnom prijelazu Bregana završili su i s posljednjom carinskom kontrolom uoči pridruživanja Hrvatske EU-u - ministar Slavko Linić skinuo je tablu na granici! Više pročitajte OVDJE!


00:25 - "Ovo je dan kad su se ostvarili snovi, ne samo ove generacije, nego mnogih prethodnih generacija, dan kad smo stvorili temelj za sigurnu, demokratsku i europsku budućnost naših novih generacija", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović na središnjoj svečanosti ulaska Hrvatske u EU. Opširnije pročitajte OVDJE!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

00:16 - "Pozdravljamo vaše napore da ispunite uvjete za članstvo i odajemo priznanje putu koji ste za to trebali proći. Vaše je pristupanje dokaz uspješnosti Unije i predstavljat će putokaz za vaše susjede u ovome dijelu Europe", rekao je zamjenik predsjednika irske vlade Eamon Gilmore čija je zemlja u ponoć predsjedanje Europskom unijom predala Litvi. Opširnije pročitajte OVDJE.

00:00 - Hrvatska je postala 28. članica Europske unije! Čestitamo!


23:50 - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u nedjelju navečer na Trgu bana Jelačića da se Hrvatska veoma promijenila u zadnjim desetljećima i postala potpuno demokratska zemlja u kojoj se poštuju temeljna prava i vladavina zakona.

"Zato će Hrvatska imati pravo na sve pogodnosti koje joj Europska unija može pružiti", rekao je Barroso na svečanosti povodom ulaska RH u Uniju.

Hrvatskom je narodu poručio da se ovaj povijesni čin dogodio zahvaljujući njemu. "Vaš naporan rad je to omogućio. Vratili ste Hrvatsku na mjesto koje joj pripada, u srce Europe", naglasio je. Trud koji su hrvatski građani uložili u približavanje EU-u, "znači da je Hrvatska dobro pripremljena za pristupanje Uniji", rekao je Barroso. Opširnije pročitajte OVDJE!

23:45 - Nakon nastupa nekolicine izvođača, za govornicu je stao hrvatski premijer Zoran Milanović.

"Što god vam pričali o nama, znajte da je ovo zemlja racionalnih ljudi. Hrvatska zna da ove noći nikud ne bježi, ostajemo tu gdje jesmo, ali s drugačijom odgovornošću", rekao je, između ostalog, premijer Milanović.

"Duboko vjerujemo da će EU i sve njezine članice biti otvorene da dožive hrvatsku posebnost sastavnim elementom svog raskošnog i šarolikog identiteta", rekao je premijer i podsjetio na neke od najvećih ličnosti hrvatske kulture i znanosti, ujedno važnih u povijesti modernog svijeta - Nikolu Teslu, Andriju Štampara, Ivu Andrića, Antuna i Fausta Vrančića, Lavoslava Ružičku, Ivana Mestrovića, Ruđera Boškovića, Vladimira Preloga, Marka Marulića i Julija Klovića.

Opširnije pročitajte OVDJE!

23:00 - Uz intoniranje hrvatske himne započeo je središnji dio proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

22:50 - Ulazak Hrvatske u EU obilježila je posebna igra vode, glazbe i svjetlosti kod tzv. Bandićevih fontana. Novi režim rada znači da je u stopostotnoj funkciji dodatna 28. mlaznica na južnoj fontani koja simbolizira novu članicu Europske unije.

22:38 - Službenici na graničnom prijelazu Bregana provode posljednju carinsku kontrolu uoči pridruživanja Republike Hrvatske u Europsku uniju. Nakon ulaska u EU ukida se carinska kontrola, no granična policija i dalje će postojati.

Tabla s natpisom carinske uprave već je pripremljena za skidanje.

22:34 - "Danas je Hrvatska u jednoj euforiji, mi smo u Europskoj uniji. Imam jedan sportski instinkt koji me tjera na jedan pesimizam. Mislim da će EU donijeti nešto na što mi nismo navikli i da će trebati stanovito vrijeme da bi se mi adaptirali na taj rigidni režim koji nam oni nameću", rekao je za RTL Ćiro Blažević. Opširnije pročitajte OVDJE.


21:57 - Ruža Tomašić, europarlamentarka i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, pridružila se večeras građanima koji na središnjem zagrebačkom trgu slave pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, a novinarima je izjavila kako je nezadovoljna načinom ulaska Hrvatske u EU - s gospodarstvom na koljenima i bez ideje što treba činiti. Opširnije pročitajte OVDJE.

21:51 - Na večeri u Klovićevim dvorima pojavio se i odlično raspoloženi Ante Gotovina koji nije mogao odbiti brojne ponude za fotografiranje.

21:35 - Mario Mandžukić objavio je na svom Facebook profilu fotografiju Allianz Arene obojane u hrvatskim bojama. "Evo jedna u najdražim bojama", napisao je napadač Bayerna. Opširnije pročitajte OVDJE!

21:07 - "Trajalo je dugo, ali posao se finalizirao. Možda smo zato i spremniji nego neke članice koje su zadnjih godina ulazili u Uniju", rekao je nekadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić. "Lijepo je vidjeti predstavnike iz europskih zemalja koji su došli čestitati nam. Time su pokazali da im je stalo do Hrvatske", rekao je Bebić.

20:51 - Pred nekoliko tisuća građana na Trgu bana Jelačića je počeo pretprogram svečane proslave pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a središnji dio proslave, kojem će nazočiti hrvatski državni vrh te dužnosnici EU i država članica, počinje u 23 sata.

20:37 - Premijer Zoran Milanović održao je zdravicu uoči večere.

"Dižem ovu čašu u čast hrvatske otvorenosti prema Europi i cijelom svijetu. Naša objektivna malobrojnost u europskom i svjetskom kontekstu obrnuto je proporcionalna veličini našeg sna o punoj slobodi svakog pojedinca", rekao je Milanović.

Nakon premijera pred ugledni skup stao je predsjednik Ivo Josipović. Zahvalio se predsjednik državnicima iz zemalja Europske unije na podršci, a predstavnicima zemalja iz regije poručio da će im Hrvatska pomoći na njihovom europskom putu.

"Trenutak kad Hrvatska ulazi u EU vrijeme je mnogih sumnji i propitivanja. Medutim, na kraju jedne etape hrvatske povijesti i na početku nama novog, europskog doba, u Hrvatskoj prevladava uvjerenje da je projekt EU-a projekt budućnosti. Na Europu gledamo kao na novu priliku da ostvarimo novi demokratski, politički, kulturni i svaki drugi uzlet", poručio je Josipović.

Opširnije pročitajte OVDJE.


20:19 - Strani državnici zajednički su se fotografirali na Markovom trgu. Nakon što su snimili fotografiju za povijest, uglednici su se uputili u Klovićeve dvore na večeru.

Više pročitajte OVDJE.


19:46 - Ministrica Vesna Pusić izjavila je za RTL kako očekuje da će njemačka kancelarka Angela Merkel u Hrvatsku stići još ove godine. Također, smatra da je današnji dan značajan za sve hrvatske građane. "Bez obzira što nismo u EU ušli 2004. ili 2007. godine. No, ulazimo trezvenije, realnije i sa snažnom podrškom svih građana Hrvatske", rekla je prva potpredsjednica Vlade.


19:40 - Iako se na glavnim trgovima mnogih gradova u Hrvatskoj slavi ulazak u Europsku uniju, na Trgu Francuske republike sprema se sasvim drugačiji skup. O čemu se radi provjerite OVDJE!


19:28 - Predsjednici Republike i Vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović u 19 sati su ispred Banskih dvora počeli dočekivati drugu skupinu uglednih gostiju današnje svečanosti hrvatskog pridruživanja Europskoj uniji. Opširnije pročitajte OVDJE.


19:20 - Nešto iza ponoći će na graničnom prelazu Bregana bit će obilježen ulazak u Europsku uniju. Pored hrvatske zastave, bit će podignuta zastava Europske unije, a ono što je možda najzanimljivije za građane jest da će ministar Slavko Linić nakon ponoći skinuti tablu na kojoj puše "Carinarnica Zagreb, Carinska ispostava Bregana", što znači da će građani prelaziti granicu bez ikakave carinske kontrole. Opširnije pročitajte OVDJE.

19:19 - Glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak je za RTL izjavio kako nikad nije sumnjao da će naša zemlja postati punopravna članica. "No, bio sam uvjeren i da će to biti težak posao. Jednom kada su pregovori počeli, nisam dopustio mogućnost da se brinem u ishod. Bio sam optimističan", kaže Drobnjak.

19:14 - Predsjednik Sabora Josip Leko kaže kako ne očekuje da će već od sutra stanje biti bolje, ali je napomenuo da EU nije projekt jedne generacije, niti za jednu generaciju. Opširnije pročitajte OVDJE.

19:06 - Veselo je na domjenku u Banskim dvorima. Vesna Pusić kao brižna domaćica brine se da stranim gostima ništa ne nedostaje.

19:02 - Kako je izgledao trnovit hrvatski put prema Europskoj uniji pogledajte OVDJE!

18:45 - Predsjednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, sastao se s predstavnicima Srba u Hrvatskoj - zastupnicima u Hrvatskom saboru i čelnim ljudima srpskih institucija i organizacija.

"Razgovarali smo o pitanjima položaja Srba u Hrvatskoj koja utječu na odnose između Hrvatske i Srbije, i koje suradnja između dviju zemalja može riješiti", izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac nakon sastanka s Nikolićem.

"Predsjednik Nikolić pokazao je velik interes za sva ta pitanja i njihovo intenzivno rješavanje u sklopu odnosa Hrvatske i Srbije", rekao je Pupovac.

18:42 - Stanovnici Prilišća i Netretića živim su mostom preko rijeke Kupe obilježili nestajanje granice i pristupanje Hrvatske Uniji.

18:38 - Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Banskim dvorima dočekuje strane državnike.

Među uzvanicima je i Stephan Fuele, povjerenik Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva, koji se vrlo srdačno pozdravio s ministricom Pusić.

Nešto kasnije u Banskim se dvorima očekuju predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, kao i uzvanici iz zemalja članica EU, zemalja regije, čelnici europskih institucija.


18:35 -  Veselo je bilo i na graničnom prijelazu Goričan gdje je upriličena proslava povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

18:32 - Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju mladić i djevojka skočili su s Masleničkog mosta sa zastavom Europske unije, dok je mladi Britanac skočio sa hrvatskom zastavom.

18:19 - U Banske dvore uskoro će početi pristizati visoka izaslanstva iz zemalja članica EU, zemalja regije, čelnici europskih instituacija te hrvatski uglednici. Na Markovom trgu nema građana, okupili su se međutim brojni fotoreporteri i televizijske ekipe.


18:08 - 'Dugogodišnji pregovori ohladili su građane Hrvatske od Europske unije, a posebnu razočaranost osjećaju mladi ljudi', pišu srpski mediji koji su hrvatskom ulasku u EU posvetili veliku pozornost. Opširnije pročitajte OVDJE.

NAJAVA

Hrvatska u ponoć postaje 28. članica Europske unije! Diljem zemlje traju završne pripreme za slavlje koje će Lijepa naša zauvijek pamtiti. Slavlje će uveličati čak 170 uzvanika iz cijele Europe - među njima 15 predsjednika i 13 premijera - koji su tijekom cijelog dana pristizali u Zagreb.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić susrela se u nedjelju ujutro s predstavnicima susjednih nam država u Okrugljaku. Svi su čestitali Hrvatskoj na njenom uspješnom europskom putu.

Izaslanstvo hrvatske Vlade predvođeno predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem te ministrima unutrašnjih poslova Rankom Ostojićem i obrane Antom Kotromanovićem i brojno izaslanstvo udruga proizašlih iz Domovinskog rata položilo je vijenac kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj kako bi im odali počast u povodu pristupanja Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europskoj uniji.

Središnja svečanost održat će se na Trgu bana Jelačića gdje se očekuju tisuće građana. Zbog proslave je u Zagrebu na snazi svojevrsno izvanredno stanje. Dolasci brojnih delegacija zatvarali su ulice u metropoli, dok je centar grada potpuno blokiran. Iako je posla mnogo, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić uvjerava: 'Držimo sve pod kontrolom!'

Veselo će biti i u Splitu, Rijeci te Osijeku otkud će dašak atmosfere osjetiti i gledatelji RTL Televizije. S glavnih trgova spomenutih gradova naše će kamere pratiti ulazak Hrvatske u EU, a višesatni spektakl vodit će RTL-ove zvijezde.

Tako će Antonija Blaće i Marijana Batinić iz posebno sagrađenog studija na splitskoj Rivi ugostiti će najpoznatije Dalmatince s kojima će razgovarati o njihovim dojmovima ovog povijesnog događaja. U Osijeku će Ana Brdarić i Filip Brkić uživo pratiti koncert Tonija Cetinskog i o ulasku u Europsku uniju razgovarati s mnogobrojnim poznatim Slavoncima.

U središtu još jedne hrvatske regije - Rijeci je Nino Štambuk koji će ponoć dočekati uz društvu Primoraca, dok je u našem središnjem studiju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića voditeljski dvojac Antonija Mandić i Igor Bobić.

Video prijenos možete pratiti i OVDJE.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Jana nije ni trepnula dok su žohari šetali po njoj! (thumbnail)
  NEUSTRAŠIVA ČEHINJA Jana otkrila zašto se ne boji žohara: 'Uzgajali smo ih, to je hrana za gmazove'

  Jana i Miroslav trenutno su najbolji par u showu 'Superpar', s najviše novca u kasici, a Enis je izjavio da više ne zna kako da ih slomi jer sve izazove prolaze s lakoćom

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!