Novosti

INVESTITORI SLAVE

'Srđ je naš': 10 tisuća glasova 'protiv' obvezujuće je za sve

'Srđ je naš': 10 tisuća glasova 'protiv' obvezujuće je za sve
PIXSELL

Da bi referendum uspio, na njega se trebalo odazvati više od 50 posto dubrovačkih birača, a na glasačkim mjestima jučer se pojavilo samo 31,5 posto glasača.

Povjerenstvo za provedbu referenduma o gradnji golf parka na Srđu, objavilo je prve neslužbene rezultate prema kojima referendum Dubrovčana o izgradnji golf terena i pratećeg resorta na platou Srđa ponad Dubrovnika, nije uspio jer na njega nije izišao dovoljan broj birača.

Predsjednica Povjerenstva Kate Brajlović izvijestila je da je na referendum izišlo 11.977 od 38.007 upisanih birača ili 31,5 posto. Za uspjeh referenduma trebao je izići 50 posto plus jedan birač, tako da referendum nije uspio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za izgradnju golf parka glasovalo je 1.846, a protiv je bio 10.051 birač dok je 77 listića nevažećih.

Inicijativa "Srđ je naš" koja je inicirala referendum u Dubrovniku o gradnji golf igrališta na Srđu poručila je danas kako su glasovi 9852 Dubrovčana, koliko ih se prema neslužbenim rezultatima na referendumu izjasnilo protiv tog projekta, apsolutno obvezujući za gradske vlasti.

"Ovoliki broj građana koji su glasali protiv projekta apsolutno je obvezujući za lokalne vlasti. Stoga će se Inicijativa 'Srđ je naš' nastaviti zalagati za planiranje prostora Srđa u kojem će se interes građana Dubrovnika nalaziti na prvom mjestu", priopćili su iz te građanske inicijative.

"Očito da voljom građana Dubrovnika referendum o golfu na Srđu nije uspio. Pozivamo sve aktere procesa koji je trajao zadnjih mjeseci da poštuju volju građana i da ulože barem jednaki trud kako bi otklonili podjele koje su nastale među Dubrovčanima. U demokraciji odlučuje većina koja obično nije glasna", izjavio je prokurist tvrtke "Razvoj golf" Ivan Kusalić, piše Dubrovački vjesnik.

(FOTO: PIXSELL)

"Razvoj golf" na čelu s Majom Brinar Frenkel i prokuristom Ivanom Kusalićem imali su razloga za slavlje. Uz obilje jela i pića proslavili su neuspjeh referenduma.

Do 16 sati glasovalo 20,2 posto Dubrovčana

Povjerenstvo za provedbu referenduma objavilo je podatke o izlaznosti na referendum u gradu Dubrovniku. Prema nepotpunim podacima do 16 sati glasovalo je 20,2 posto Dubrovčana. Za uspjeh je ključan izlazak više od 50 posto dubrovačkih birača, u suprotnom referendum propada.

U Dubrovniku se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju jesu li za gradnju igrališta za golf s vilama, hotelima i apartmanima na platou brda Srđ.

Dubrovačni se na referendumsko pitanje, koje glasi 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ?', izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora 'za' ili 'protiv'.

Da bi referendum uspio, na njega se treba odazvati više od 50 posto dubrovačkih birača, od njih 37.952 s pravom glasa.

Po podacima Povjerenstva za provedbu referenduma, glasuje se na 59 glasačkih mjesta na kojima rade 354 nezaposlena Dubrovčanina.

Do 10.30 sati glasovalo 7,45 posto upisanih birača

Do 10.30 sati na dubrovačkom je referendumu o gradnji golf igrališta na Srđu glasovalo 7,45 posto birača, izvijestilo je Povjerenstvo za provedbu referenduma.

Izgradnja golf parka na Srđu proteklih godina izazvala je dosta polemike u gradu Dubrovniku, a Građanska inicijativa Srđ je naš, koja se protivi izgradnji golf parka na Srđu, od 1. do 15. veljače organizirala je prikupljanje potpisa za referendum.

Sakupljeno je 9.085 potpisa birača koje je Ministarstvo uprave ocijenilo pravovaljanim, te donijelo odluku o održavanju lokalnog referenduma. Dubrovačko Gradsko vijeće je početkom travnja odlučilo da se referendum održi 28. travnja te je Grad Dubrovnik osigurao 300 tisuća kuna za njegovu provedbu.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Matthew Gray Gubler
  odlični glumci, odlični ljudi Glumci kriminalističke serije 'Zločinački umovi' objavili predivne oproštajne fotografije i porukama dirnuli obožavatelje

  Iako u kriminalističkoj seriji 'Zločinački umovi' glume opake likove, objave na društvenim mrežama otkrile su kako su članovi glumačke postave izrazito osjećajni i sentimentalni

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!