Novosti

za što se školovati

Koja su to zanimanja koja Hrvatskoj ne trebaju?

U zemlji s više od 372 tisuće nezaposlenih - odluka kojim se poslom u životu baviti nikad nije bila teža. Kako bi osmašima i maturantima bila jednostvanija - zavod za zapošljavanje izdao je preporuke o zanimanjima koja garantiraju radno mjesto. Tako su se u u Splitsko- dalmatinskoj županiji na crnoj listi našli frizeri, pravnici i ekonomosti...

Iako će u školskim klupama sjediti još nekoliko godina, pred učenicima osmih razreda već su teške odluke - koju srednju školu upisati i kojim se poslom u životu baviti...

Posao u Hrvatskoj traži više od 373 tisuće ljudi. Da se mladi ne bi našli na tržištu  rada neusklađenom između ponude i potražnje, Zavod za zapošljavanje izradio je preporuke za upisne kvote u srednje škole i fakultete.

"One ne govore o konkretnom povećanju ili smanjenju u brojčanom odnosu ali pokazuju smjer u kojem treba ići", izjavio je Miroslav Delić, predstojnik područnog ureda Split HZZZ-a.

A smjer za one koje se odluče za visoko obrazovanje je medicina, farmacija, matematika, građevinarstvo, računarstvo. No čini se kako to školaraci već znaju.

Već sada se na području splitsko dalmatinske županije ne traže frizeri, prodavači, vozači, krojači, ali ni pravnici i ekonomisti. Za one koji neće studirati preporuka su zanimanja poput geodeta, medicinskih tehničara, zidara mesara, pekara, kuhara. Ugostiteljska zanimanja su tražena, ali uglavnom samo u turističkoj sezoni.
 
"Fali u srcu sezone, znamo da su zimski mjeseci 1. i 2, pasivni, ali pred Uskrs se traže kvalitetni kuhari", kazala je kuharica Marija Lulić.

No, osmoškolci se pitaju koja će se uopće zanimanja tražiti kada oni završe srednje škole i fakultete. Preporuke su tu, upisi sve su bliže, a konačna odluka ostaje na mladim školarcima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!