Novosti

srđ pripada ljudima ili politici?

Povijesni uspjeh Dubrovčana: Sakupili potpise za referendum!

Povijesni uspjeh Dubrovčana: Sakupili potpise za referendum!
Dubrovniktv.net

Ovo je prvi put u novijoj hrvatskoj povijesti da su građani na lokalnoj razini uspjeli sakupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

Dubrovčani su uspjeli sakupiti potrebnih osam tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o izgradnji apartmanskog naselja uz golf na Srđu, prenosi H-alter.

Nakon provjere potpisa, Gradsko vijeće bi trebalo raspisati referendum s pitanjem 'Jeste li za usvajanje urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ'.

'Srđ nije mjesto za betonizaciju'

Dubrovniku 'prijeti' gradnja vila, hotela i apartmana na platou iznad grada na površini većoj od dvadeset povijesnih jezgri. Apartmanizaciju Srđa zagovaraju i lokalne i nacionalne vlasti iako ekonomska analiza projekta nije nikad napravljena, a prema nedavnoj anketi GfK projektu se protivi 66 posto stanovnika Dubrovnika dok čak 77 posto želi da se o tom pitanju održi referendum, piše H-alter.

Uz dva igrališta za golf na platou Srđa, planirana je izgradnja više od dvjesto vila, 400 apartmana te dvaju hotela. Investicija vrijedna oko milijardu eura, no od toga u golf će se uložiti 5 posto, a u građevinske objekte čak 61 posto.

"Projekt koji se planira na Srđu nije golferski već nekretninsko-developerski. Ovakve investicije služe samo kako bi mala skupina ljudima zaradila, a kasnije samo stvaraju uteg za lokalnu zajednicu", istaknuo je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak u prosincu prošle godine.

Građevinski inženjer Božo Letunić smatra da je riječ o megalomanskome nekretninskom projektu koji ugrožava Dubrovnik infrastrukturno, kulturno i gospodarski, prenosi Tportal.

Zamislite, građani imaju pravo glasa!

Naime, do nedjelje navečer je skupljeno više od 8.200 potpisa, što je malo više od zakonski propisanih 20 posto.

Kako je i prvobitno planirano, potpisi će se skupljati do 15. veljače. Ovo će biti prvi put da su građani zatražili da i oni budu uključeni u postupak donošenja tako velikih odluka i projekata koji utječu na život šire zajednice.

Osim toga, ovo je prvi put u novijoj hrvatskoj povijesti da su građani na lokalnoj razini uspjeli skupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!