Novosti

POZVALI NA ZAJEDNIŠTVO

Ipak mogu zajedno: Crkva i država u Rijeci otvorili hospicij za umiruće

Ipak mogu zajedno! Iako su odnosi vrha Katoličke crkve i vlasti u posljednje vrijeme zbog zdravstvenog odgoja, a potom i zakona o strateškim investicijama, na niskim granama, iz Rijeke stiže suprotan primjer. Ondje je otvoren deset i pol milijuna kuna vrijedan hospicij - bolnica za pacijente kojima medicina više ne može pomoći. Osnovala ga je Riječka nadbiskupija, a radit će pod kapom Ministarstva zdravlja.

Otvorenje prvog hrvatskog hospicija nije moglo proći bez blagoslova jer je Riječka nadbiskupija dala na raspolaganje i uredila prostor s osam i pol milijuna kuna. Po milijun su još dali Grad i Županija.

"Smatrao sam da se mi kao crkva trebamo uključiti i pomoći", izjavio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Uređeno je 1200 kvadrata prostora, primat će do 15 bolesnika, a o njima će brinuti 20 stručnjaka i volonteri.

"Ovdje mogu doći bolesnici bilo koje vjerske ispovijesti. Ovdje se pomaže čovjeku, gledajući svakog čovjeka kao Boga", kazala je liječnica Hospicija "Marija Kozulić" Višnja Gogić.

Primat će oboljele od neizlječivih bolesti koje bolnica više ne može držati, a obitelj o takvom bolesniku koji treba 24 sata profesionalne njege ne može skrbiti.

"U palijativi se pažnja osim na bolesnika našega pažnja usmjerava i na obitelj, svakakva psihološka, duhovna pomoć", dodaje glavna sestra Hospicija Larisa Miletić.


U Primorsko-goranskoj županiji ovakav smještaj hitno treba 80 ljudi, a ovdje je samo 15 kreveta.

Iako godinama postoje terenski timovi koji brinu o više od sedamsto pacijenata, dogovor crkve i lokalne vlasti o otvaranju hospicija pao je prije godinu i pol dana.  

"Mislim da smo još jedanput dokazali naš istančan osjećaj za humanost i za solidarnost koji smo ostvarili u zajedništvu", smatra gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Rijeka je prva dobila hospicij, ali još je pet sličnih odjela diljem Hrvatske za koje ministar kaže da predstavljaju civilizacijski pomak.

"Zato mi je ekstremno drago da sam danas u Rijeci, da je Riječka nadbiskupija zajedno sa Županijom i sa Gradom Rijekom zajedno učestvovala u ovome, u izgradnji, a naša obaveza je tu naprosto ono što je  također pomak, a to je da uđe u mrežu zdravstva Hrvatske", izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Sukobi ni vladajuće ni crkvu neće dovesti do nikakvoga cilja, a zajedništvo pokazano u Rijeci rezultirat će time da hospicij prve korisnike prima za tjedan dana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!