Novosti

GENERAL NA SVEČANOSTI

'Oslobađanje Peruče je nastavak operacije Maslenica '93.'

Na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Peruča, kojom je Hrvatska vojska 27. i 28. siječnja 1993. oslobodila Hidroelektranu Peruča od srpskih paravojnih postrojba, predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako je ta vojna akcija imala veliku važnost.

General Ante Gotovina izjavio je danas novinarima kako se osjećao odlično na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice hrvatske vojne akcije, kojom su 27. i 28. siječnja 1993. pripadnici Hrvatske vojske oslobodili Hidroelektranu Peruča i spriječili namjeru agresorskih srpskih paravojnih postrojba da njenim rušenjem stvore veliki vodeni val iz Peručkog jezera koji bi izazvao katastrofu u slijevu rijeke Cetine.

"Akcija Peruča je bila logičan nastavak operacije Maslenica jer je postojala realna opasnost za cijeli cetinski kraj da su oni ostvarili ono što su bili naumili. Hvala Bogu, to se nije dogodilo i naše postrojbe su preuzele kontrolu nad prostorom HE Peruča, i tada je to značilo siguran život makar u onim (ratnim) okolnostima", istaknuo je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

General Gotovina je odgovarajući na novinarske upite potvrdio da je sinoć posjetio jedan ugostiteljski objekt u Splitu gdje su studenti slavili brucošijadu. "Bio sam s prijateljima i uživao sam u Splitu, u koji sam došao nakon 11 godina", rekao je.

 

Obilježena 20. obljetnica akcije Peruča: Josipović odlikovao britanskog UNPROFOR-ca

(Foto: PIXSELL)

Na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice vojne akcije Peruča, kojom je Hrvatska vojska 27. i 28. siječnja 1993. oslobodila Hidroelektranu (HE) Peruča od srpskih paravojnih postrojba, predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako je ta vojna akcija imala veliku važnost, ali i svoju humanu komponentu solidarnosti britanskog pripadnika UNPROFOR-a Marka Nicholasa Graya, u spriječavanju rušenja brane peručke HE i potapanja sliva rijeke Cetine što bi izazvalo katastrofu.

Za njegov doprinos predsjednik Josipović je Grayu na današnjoj svečanosti dodijelio odličje Reda Kneza Domagoja s ogrlicom.

Nekadašnji britanski pripadnik UNPROFOR-a, a sada umirovljeni brigadir, Gray je nakon što su agresorske srpske paravojne postrojbe krajem siječnja 1993. minirale branu HE Peruča, pustio vodu kroz pomoćne kanale te brana peručke HE nije popustila. Odmah nakon detonacije pripadnici Hrvatske vojske su u napadu brzo ovladale cjelokupnim područjem brane. Brzom intervencijom i sanacijom oštećene brane pripadnici HV-a su spriječili stvaranje golemog vodenog vala iz Peručkog jezera koji bi izazvao katastrofu u slivu rijeke Cetine sve do Omiša.

U obrazoženju hrvatski predsjednik Josipović je naglasio kako se Grayu odličje dodjeljuje za "iskazanu i osvjedočenu hrabrost i junaštvo spriječavanju rušenja brane Peruča", što je "komponenta humane i ljudske solidarnosti, koja je pomogla da se izbjegne velika katastrofa".

Zahvaljući na priznanju brigadir Gray je istaknuo kako je počašćen priznanjem, tim više - kazao je - "što je uloga koju je imao sitna u usporedbi s herojstvom hrvatskih ljudi".

"Ja sam ipak ponosan što sam barem malo pridonio povijesti ove velike nacije. Zauvjek ću pamtiti vrijeme provedeno ovdje i osjećati privrženost ovoj zemlji i njenim ljudima", rekao je brigadir Mark Nicholas Gray.

Predsjednik Josipović je na svečanosti u povodu 20. obljetnice vojne akcije Peruča također dodijelio odličje Reda hrvatskog pletera branitelju Ivanu Buljanu za njegov doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njenih građana.

Gradovima Sinju, Trilju i Vrlici, te općinama Dicmo, Hrvace, Kijevo i Otok predsjednik Josipović je dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos hrvatskih branitelja i sudionika Domovinskog rata Cetinskog kraja.

Govoreći na svečanosti predsjednik Republike je, spomenuvši vojne aspekte Domovinskog rata, istaknuo da su oni "vrlo važni za našu domovinu, gdje su naši vojnici pokazali kako se hrabrošću i junaštvom neprijatelj može i mora potjerati iz Domovine".

Zaključio je kako će 20-tak godina nakon oslobođenja, Hrvatska ući u "najeksluzivniji klub europskih zemalja".

"Pokazat ćemo kako Hrvatska, jest, može i zna biti odgovorna država, a ona te ne bi mogla biti bez ljudi poput ovih koji su je oslobodili", rekao je Josipović.

Ratni zapovjednik vojne akcije Peruča Zdravko Škarpa je naglasio kako je vojna akcija HV-a kojom je oslobođena HE Peruča, omogućila povratak izbjeglica u okolna naselja, ali i pokazala nemoć UNPROFOR-a pošto su srpske paravojne snage prije miniranja HE protjerale kenijske snage UNPROFOR-a s tog područja koje je bilo "ružičasta (razvojačena) zona".

"Dvadeset godina nakon događanja na HE Peruča još nitko nije procesuiran za zločin kakav je nezapamćen u povijesti ratova", upozorio je Škarpa.

U oslobodilačkoj vojnoj akciji Peruča poginuo je pripadnik HV-a Ante Buljan.

Na spomen obilježju njemu u čast danas su vijenac zajedno položili predsjednik Josipović, general Ante Gotovina i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić. Vijence su također položili obitelj poginulog Buljana, te ministri obrane Ante Kotromanović, branitelja Predrag Matić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković te više lokalnih i braniteljskih izaslanstava, kao i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Goran i Hana moraju spavati u kamp-kućici
  SUPERPAR Jana trijumfirala u prvom izazovu pa izbacila Hanu iz vile!

  Enis je djevojkama objasnio da za pronalazak tri ključa imaju 15 minuta, a ona koja pronađe više od tri ključa ima pravo birati sobe za sebe i sve ostale ukućane

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!