Novosti

ODZVONILO ZAGAĐIVAČIMA

Sabor izglasao 'ekološki porez' na automobile

Sabor izglasao 'ekološki porez' na automobile
RTL

Hrvatski sabor donio je Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, tzv. ekološki porez prema kojem će se od 1. srpnja oporezivanje automobila vezati uz zaštitu okoliša i emisiji ugljičnog dioksida (CO2).

Taj posebni porez formirat će se na osnovu nabavne vrijednosti vozila i emisije CO2, što znači da će automobili koji emitiraju manje od 120 grama CO2 po kilometru značajno pojeftiniti, oni koji emitiraju između 120 i 130 grama po kilometru ostat će na istoj ili malo nižoj cijeni, a oni s emisijom CO2 iznad 130 grama po kilometru će značajno poskupjeti.

Sabor je donio novi Zakon o trošarinama po kojemu će se od 1. srpnja, kada se očekuje pristupanju Hrvatske u EU, sustav trošarina na alkoholna pića, duhanske proizvode, motorna goriva, ugljen te plin i struju usklađivati s onim u EU, a značajnije povećanje cijena očekuje se kod cigareta.


Povećanje trošarina na duhanske prerađevine odvijat će se postupno u tri faze - prva faza je do 1. srpnja ove godine, druga kreće početkom iduće godine, a treća tek krajem 2017.

Kod alkohola i alkoholnih pića, uvjeravaju u Vladi, neće biti promjena, tako da se neće uvoditi trošarine na vina, pjenušava vina i pivo, već će se plaćati samo na neke međuproizvode, poput etilnog alkohola.

Kada je riječ o motornim gorivima, za usklađenje s direktivama EU ostalo je samo 10 lipa razlike na dizel goriva, te povećanje od 20 lipa za kerozin, što će imati utjecaj na zračne prijevoznike.

Iako Hrvatska dosad nije imala trošarine na energente poput struje, ugljena ili prirodnog plina, u Banskim dvorima ističu kako to građanima neće donijeti nova poskupljenja.

Sabor je donio i zakone o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom te o alternativnim investicijskim fondovima.

Izmijenio je Zakon o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, kojim se smanjuje postotak državnih poticajnih sredstva sa 15 posto na 10 posto, tako da maksimalan iznos državnih poticajnih sredstava za stambenog štedišu u jednoj kalendarskoj godini iznosi 500 kuna.

Izmijenjeni su i Zakon o volonterstvu te Zakon o Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, a potvrđen Statut HRT-a.

U drugo čitanje zastupnici su uputili prijedlog Zakona o dadiljama i izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potvrdili su odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva kojom je svoj zastupnički mandat u mirovanje stavio HDZ-ovac Milijan Brkić, a u zastupničkim klupama mijenjat će ga Marija Rapo.

U sabornici je počela rasprava o prijedlogu Odbora za izbor i imenovanja, koji je sastavio listu od deset kandidata za imenovanje predsjednice i četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!