Novosti

PROŠIRNICA, DALJINAC I PRETJECAJNIK

Tri najbolje nove riječi u hrvatskom jeziku

Tri najbolje nove riječi u hrvatskom jeziku

Organizatori natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ nagradili su tri nove riječi - proširnicu, daljinac i pretjecajnik.

ZAGREB - Ovogodišnji pobjednici natječaja časopisa "Jezik" za najbolju novu hrvatsku riječ su Drago Štambuk, Ivana Šimić, Vedran Primužić i Branka Pičuljan. Oni su odabrani među više od tisuću prijavljenih "natjecatelja" s oko četiri tisuće riječi.

Štambuk je nagrađen s deset tisuća kuna jer je osmislio hrvatsku inačicu engleske riječi stent (žilni potporanj), koja glasi "proširnica".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šimićeva i Primužić podijelili su drugo mjesto te su nagrađeni s po pet tisuća kuna za u slengu već uobičajenu riječ "daljinac", koja bi trebala zamijeniti daljinski upravljač.

Branka Pičuljan osvojila je tri tisuće kuna za riječ "pretjecajnik", koja služi kao zamjena za pretjecajni trak na cesti.

Časopis "Jezik" natječaj za najbolje nove riječi u hrvatskom jeziku redovito raspisuje od 1993. godine, a ovog je puta po prvi puta dodijeljena i posebna nagrada i to za riječ "brozno". Riječ je o "originalnom i duhovitom odgovoru na pitanje: 'Kako je bilo živjeti u Jugoslaviji?'", a osmislio ga je Ante Kuštre.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!