Novosti

KERUM SE POJAVIO NA POSLU

Gotovina postao počasni građanin Splita!

Gotovina postao počasni građanin Splita!
Pixsell

Nakon što je prelistao raspored sjednice Kerum je predložio da se na dnevni red uvrsti imenovanje generala Ante Gotovine počasnim građaninom Splita. Vijećnici su njegov prijedlog jednoglasno podržali, a zatim su ustali i glasno zapljeskali.

Generala Antu Gotovinu danas je splitsko Gradsko vijeće proglasilo počasnim građaninom Splita, a počasna će mu povelja biti dodijeljena na svečenoj sjednici tog vijeća.

Odluka o proglašenju generala Gotovine počasnim građaninom donesena je na poticaj gradonačelnika Željka Keruma koji je rekao kako je njegovu inicijativu prihvatila i Komisija Gradskog vijeća za dodjelu javnih priznanja. Svih 22-oje nazočnih vijećnika je glasovanjem poduprlo takav prijedlog. Po usvajanju odluke svi su vijećnici ustali i pljeskom pozdravili proglašenje generala Gotovine počasnim građaninom Splita.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proglašenje generala Gotovine za počasnog građanina Splita uvršteno je kao prva točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća, a na prijedlog vijećnika Luke Podruge (HČSP), što su vijećnici podržali.

U obrazloženju koje je pročitano uoči glasovanja navedeno je, između ostalog, da je general Gotovina svoj ratni put započeo 1991. godine na bojištu Zapadne Slavonije, a tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik 6. operativne zone Split i zapovjednik Zbornog područja Split te tijekom akcije "Oluja" zapovjedao sektorom Jug.

"Vodio je ustrojavanje, opremanje i provođenje vojnih operacija na širem području Dalmacije i unutrašnjosti, od Velebita do punte Oštro na Prevlaci, što je rezultiralo oslobađanjem cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske u njegovoj zoni odgovornosti, izlaskom na međunarodno priznate granice RH sa susjednom Republikom Bosnom i Hercegovinom i omogućavanjem uspostave državnog pravnog poretka na oslobođenom teritoriju i uspostavu normalnog života i rada na tom prostoru", navodi se u Kerumovu obrazloženju.

Navodi se i da Grad Split želi "iz zahvalnosti za sve zasluge tijekom Domovinskog rata i nakon njega, generalu Gotovini dodijeliti priznanje počasnog građanina".

I drugom oslobođenom hrvatskom generalu smiješe se počasti. U Koprivnici je Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) predložila Gradskom vijeću Koprivnice da general pukovnika Mladena Markača proglasi počasnim građaninom Grada Koprivnice, priopćeno je jutros iz UBIUDR-a.

General Markač je junak hrvatskog Domovinskog rata, koji je bio osnivač i na čelu postrojba specijalne policije te je dao izniman doprinos oslobođenju Hrvatske. Zajedno sa svojim suborcem, isto tako junakom Domovinskog rata generalom Ante Gotovinom, godinama je bio neopravdano optužen i nevin u Haškom pritvoru, gdje je također pokazao i dokazao kako se dostojanstveno bori za istinu o stvaranju hrvatske države, ističe u priopćenju predsjednik Udruge branitelja koprivničke Podravke Mladen Pavković.

Udruga branitelja Podravke, zajedno s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, generala Markača svojedobno je proglasila i junakom Domovinskog rata.

"Mladen Markač je rođen u Đurđevcu, bio je saborski zastupnik iz ovoga kraja, a jedno vrijeme i član Nadzornog odbora Podravke. Takvog junaka Podravina nije imala. Stoga predlažemo, a što smo predlagali i ranije, da se general pukovnik Mladen Markač, jedan od simbola Domovinskog rata, proglasi počasnim građaninom Grada Koprivnice. To je najmanje što ovaj grad može učiniti za čovjeka koji bio među prvima kada je trebalo", navodi Pavković.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Goran i Hana moraju spavati u kamp-kućici
  SUPERPAR Jana trijumfirala u prvom izazovu pa izbacila Hanu iz vile!

  Enis je djevojkama objasnio da za pronalazak tri ključa imaju 15 minuta, a ona koja pronađe više od tri ključa ima pravo birati sobe za sebe i sve ostale ukućane

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!