Novosti

SAVA, DRAVA I MURA U NALETU

Hrvatska u strahu od poplava: Vodni val veći od predviđenog!

Vodni je val koji stiže iz Austrije i Slovenije i veći nego što se predviđalo te ima vrijednost protoka vode od 3 tisuće kubnih metara u sekundi.

21:21 - Zbog obilnih kiša i naglog porasta vodostaja Save, Mure, Drave i Kupe, Glavni centar obrane proglasio je redovne mjere obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava Jesenice do Sava Dubrovčak, priopćile su večeras Hrvatske vode.

Napominju da svi centri obrane od poplava, u sektorima u kojima su od 17 sati uvedene mjere obrane od poplava, provode mjere propisane Državnim planom obrane od poplava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako se nalazite na poplavljenom području, pošaljite nam svoj video ili fotografije na "Vaše vijesti".

Hrvatske vode upozoravaju da tijekom noći postoji mogućnost proglašenja izvanrednih mjera obrane od poplava na mjerodavnim vodomjerima Sava Jesenice i Sava Zagreb. Na mjerodavnom vodomjeru Sava Preljev Jankomir tijekom noći moguće je proglašenje redovnih mjera obrane od poplava i rasterećenje vode u kanal Odra.


19:30 - "Tijekom noći očekujemo ulazak vodnog vala u Hrvatsku iz Slovenije. Valja istaknuti kako umjesto najavljenih 2000 kubinih metara u sekundi, prognoza od poslijepodneva glasi 3000 kubnih metara što je na granici velikih voda rijeke Save iz 2010. godine. Dakle, pred nama je iznimno ozbiljan vodni val", rekao je za RTL Danas Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava.

Ako se nalazite na poplavljenom području, pošaljite nam svoj video ili fotografije na "Vaše vijesti".

"Ne samo da prijeti Sava, već imamo najavu pojačanog dotoka i rijeke Drave te Mure. Oko ponoći taj će vodni val ući na područje Varaždina i Zagreba. No, mi smo spremni intervenirati na najugroženijim područjima", rekao je Đuroković.

"Dobili smo dojavu o dodatku od tisuću kubnih metara u sekundi, što je ozbiljno opterećenje s obzirom da je ovo već treći vodni val rijeke Save pa su nasipi u zasićenom stanju vlage. No, učinit ćemo sve da riješimo sve eventualne probleme", uvjerava voditelj glavnog centra obrane od poplava.

___________________________________________________________________________

Vodeni val stigao je u Hrvatsku! Drava se počela prelijevati iz korita kod naselja Lovrečan Otok i izravno ugrožava tri obiteljske kuće. Dvije obitelji su evakuirane, a starija gospođa Marija Lazar i dalje odbija napustiti svoju kuću, javlja evarazdin. No, spasitelji su spremni i čim voda stigne do njene kuće pokrenut će akciju prisilne evakuacije.

Prema neslužbenim informacijama, vodeni je val koji stiže iz Austrije i Slovenije i veći nego što se predviđalo te ima vrijednost protoka vode od 3 tisuće kubnih metara u sekundi. Dosadašnji rekord zabilježen je 1965. godine, za vrijeme velike poplave koja je zadesila Varaždinsku županiju, a kad je voda imala protok od oko 2800 kubnih metara u sekundi.

Očekuje se da će vrhunac vodenog vala stići na područje Varaždinske županije tijekom večeri, po prognozama poslije ponoći.

Na području Varaždinske županije izgrađeni su nasipi koji mogu izdržati protok od 2500 kubičnih metara vode u sekundi pa bi trebalo biti sve u redu, osim na području Lovrečan Otoka, naselja u općini Cestici, gdje nema nasipa ni drugih elemenata za obranu od velikih voda, doznaje se od Ladislava Grđana u varaždinskome Centru za poplave Hrvatskih voda.

Ako protok vode bude veći od očekivanih 2500 kubičnih metara u sekundi, moglo bi biti problema na svim područjima uz rijeku.

Grđan kaže da prate stanje na terenu te da su u hidroelektranama Varaždin i Čakovec u tijeku pripreme za dolazak vodenog vala, to jest da se prazne akumulacije kako bi mogle prihvatiti veću količinu vode.

Zasad nisu proglašene redovite mjere obrane od poplave, no očekuje se da će se uskoro proglasiti, kaže Grđan.

Hrvatske vode proglasit će tijekom večeri i noćas mjere redovne obrane od poplava za dionice rijeke Save od Jesenica u Sloveniji do Zagreba, najavio je zamjenik rukovoditelja Obrane od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović.

"Formiranje ovog vodnog vala posljedica je oborina koje su pale od jučer do danas u Sloveniji i izazvale nagli porast vodostaja rijeke Save od Jesenica do Zagreba", kazao je Čavlović.

Raste vodostaj Drave i Dunava

Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, posebice na Dunavu, doznaje se od Ivice Nađa, zamjenika voditelja obrane od poplave sektora B, koji obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Na Dunavu se pripremne mjere obrane od poplave proglašavaju kada ta rijeka dosegne vodostaj od tri metra, a sada je oko dva metra, rekao je Nađ. Može se očekivati da će se pripremne mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, kada bi vodostaj te rijeke mogao biti plus 240.

Ako se nalazite na poplavljenom području, pošaljite nam svoj video ili fotografije na "Vaše vijesti".

Redovite mjere obrane od poplave za rijeku Dravu kod Osijeka proglašavaju se kod vodostaja od plus 350. Vodostaj Drave kod Osijeka danas je plus 129.

Nađ je posebice istaknuo kako se stanje vezano uz vodostaj mijenja iz dana u dan te se ne može sa sigurnošću govoriti koliki će biti vodostaji, osim da su u porastu, te da se za rijeku Dravu ne očekuje proglašenje redovitih mjera obrane od poplave, a za Dunav ni pripremne mjere.

Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice u stanju pripravnosti

Za područje Velike Gorice proglašene su redovite mjere obrane od poplave i sve su službe u stanju pripravnosti.

Pripadnici Stožera za zaštitu i spašavanje Velike Gorice, vatrogasci, policija, Crveni križ i gradska komunalna poduzeća u stanju su pripravnosti, a razloga za uzbunu zasad nema. Mole se građani da prate obavijesti putem medija, izvijestio je zapovjednik stožera Stjepan Kos.

Redovite mjere obrane od poplave, koje su na snazi od 17 sati, proglasio je Glavni centar obrane od poplave.

Ako se nalazite na poplavljenom području, pošaljite nam svoj video ili fotografije na "Vaše vijesti".

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!