Novosti

propalo ulaganje hž-a

Od osam nagibnih vlakova, vozi samo jedan!

Od osam nagibnih vlakova, vozi samo jedan!
RTL

Sadašnje stanje flote nagibnih vlakova, kupljenih izravnom pogodbom od njemačkog proizvođača 'Bombardier Transportation', i bez studije opravdanosti, tužna je slika stanja domaćeg željezničkog prometa.

Od osam nagibnih vlakova koje je HŽ 2003. godine kupio za 34 milijuna eura, danas vozi samo jedan no i on se ne može nazvati nagibnim jer mu je isključena nagibna tehnika pa vozi kao običan vlak i to na relaciji Zagreb-Split, prenosi Slobodna Dalmacija.

Stoga, zbog ograničenja brzine od 100 kilometara na sat, taj vlak vozi od Splita do Zagreba čak šest sati.

Sadašnje stanje flote nagibnih vlakova, kupljenih izravnom pogodbom od njemačkog proizvođača 'Bombardier Transportation', i bez studije opravdanosti, tužna je slika stanja domaćeg željezničkog prometa, zaključuje Slobodna.

Od popravka karamboliranog vlaka iz nesreće u Rudinama, u HŽ-u su odustali.

Upitan je i popravak vlaka koji je 2006. kod Knina naletio na kamion. Pet preostalih vlakova koji nisu imali nesreće već mjesecima ne prometuju zbog potrošenosti kotača i potrebnog kontrolnog pregleda koji se radi svakih pet godina.

Iz Hrvatskih željeznica javljaju kako planiraju popraviti vlakove, međutim, ne znaju kada će imati financijske mogućnosti i rezervne dijelove za popravak.

Međutim, nadaju se kako će do stupanja na snagu reda vožnje za 2012./2013. osposobiti barem dva vlaka, a do svibnja 2013. godine još dva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Boks: Wilder vs. Breazeale
  uživo iz Brooklyna Spektakularni boksački meč Wilder vs Breazeale noćas u 3 sata na RTL-u!

  Reprizu meča možete pogledati sutra u 13:40 na RTL-u

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!