Novosti

GDJE JE ZAPELO?

Hrvatskoj prijete milijunske kazne od Europske unije!

Najave da se već od siječnja sljedeće godine kreće u organizirano razvrstavanje otpada, a time i ostvarivanje obveze prema Europskoj uniji, polako odlaze u vjetar. Ne samo da tehnički nije sve spremno, već još nije donesen ni zakon o otpadu. To znači samo jedno - Hrvatkoj s europskom adresom prijete milijunske kazne.

U Tisnom na Murteru zadnji radovi na eko dvorištu. No to nije početak, razvrstavanje otpada ovdje organizirano traje već tri mjeseca. Klasične kontejnere zamijenili su podzemni, a mještanima su dane kante. Selekcija papira, plastike sad više nije problem.

Projekt stoji milijun i pol kuna. Krenuli su u to, kaže načelnik, jer je komunalno poduzeće iz Šibenika gdje su odvozili smeće, povećalo račune za 127 posto. Sad su računi, zbog manje količine otpada, niži.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovako bi trebalo biti svugdje u Hrvatskoj. Europska unija traži da se iduće godine smanji biootpad za 25 posto. Zato je potrebno osigurati selekciju tog otpada, koja bi, kako je planirano, trebala početi već od siječnja 2013. Bio je to plan bivše ministrice, koja sad kaže - teško izvedivo.

Zakon je inače gotov, prihvaćen u Briselu, i trebao biti donesen u Saboru u lipnju. Ministar Zmajlović pravda se i kaže Zakon nije donesen zbog nedorečenosti nekih odredbi.

Zakon će, kaže, u Saboru biti usvojen do kraja godine. No, potrebni su i pravilnici, tako da organizirano razvrstavanje otpada teško može početi.

Uz razvrstavanje otpada, Hrvatska do 2018-te mora sanirati sva odlagališta kojih ima više od 500.  
Ako ne uspije, slijede milijunske kazne. Primjerice, jedno nesanirano odlagalište Grčku je stajalo 60 tisuća eura, Italiju milijun eura i to samo za jedan dan.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Davoru nije žao što je izbacio Splićane
  NIJE MU ŽAO Davor ne žali što je izbacio Zvonu i Mateu iz showa: 'Zaslužili su to, bilo mi je dosta Mateina ponašanja'

  Iako su bili članovi klana 'Vukovi', Matea i Zvone sinoć su napustili 'Superpar'

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!