Novosti

DOBRE VIJESTI IZ BUDUĆNOSTI

Genijalni Hrvati: Nikola Tesla i kod nas ima nasljednike!

Ima i dobrih vijesti iz biznisa - i to iz budućnosti. Vlada u Hrvatskoj namjerava izgraditi najveći inkubator brozorastućih kompanija za nove tehnolige u ovom dijelu Europe. Prije toga mladi genijalci dobili su priliku da se predstave američkim ulagačima koje je preko Facebooka pozvao predsjednik države.

Ovo je hrvatski mobilni novčanik – ideja koja već danas može postati globalni hit.

"Ja mislim da je ovo prilika dekade, u sljedeće dvije godine neće biti tako nešto. Dave McClure ima milijune što znači ako izabere neki projekt – to je to. Taj projekt je na tržištu i taj projekt radi", izjavio je Daniel Cazin, Startup projekt Facepay.

Američki investitori upravo traže hrvatske talente, no isatodobno ih upozoravaju.  

"Vjerojatno će vam propasti veza, izgubit ćete sve prijatelje, nećete ništa zaraditi, radit ćete bezbrojne prekovremene sate, a nećete se obogatiti niti postati slavni", smatra Dave McClure, investitor u Startup-u.

Unatoč riziku, osebujnim ulagačima predstavilo se 20 inovativnih projekata. Trema je bila velika, jer evo moguće nagrade:

"Investicije koje oni rade sežu do nekoliko milijuna dolara u pojedine projekte. A izlazi, znači investicije dalje oni kada izlaze iz firme – nedavno je bila jedna od 250 milijuna dolara. Znači radi se o grupi investitora koji nemaju problema s iznosima od nekoliko milijuna eura ili dolara", tvrdi Saša Cvetojević, Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE.

McClure i njegova ekipa već su investirali više od milijun dolara u hrvatski Farmeron. Je li moguća repriza?

"Možda, neću ništa obećati, ali svakako smo vidjeli nekoliko zanimljivih ideja koje su nas zainteresirale", dodao je McClure.

A domaći startapi konačno su zainteresirali i državu.

"Želimo osnovati najveći startup inkubator za početnike u IT industriji. Inkubator bi mogao primiti oko 50 startupova u isto vrijeme i za njih će biti potpuno spreman do 2014. godine", kaže ministar poduzetništva Gordan Maras.

Jer evo kakvi se talenti nalaze među mladim projektima:

"Prije nekoliko dana nam je došla potvrda da će na prvoj američkoj predsjedničkoj debati, dakle u Denveru 3. listopada između Obame i Romneya bit korišten baš naš, hrvatski proizvod Wall of Tweets, a evo nalazi se i ovdje ljudi tvitaju, dijele fotografije, tweetaju, dijele doživljaje oko cijele priče tako da eto – prvi projekt koji je očito uspio", kazao je Vibor Cipan, UX Passion.
 
Inkubator bi se vjerojatno gradio na zagrebačkom velesajmu i zvao Nikola Tesla - koji u Hrvatskoj očito - ima nasljednike.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!