Novosti

VELIKI NAPREDAK

Još ima nade: Sve manje djece u svijetu umire!

Još ima nade: Sve manje djece u svijetu umire!
photos.com

Prema UNICEF-ovim podacima tijekom 1990. umrlo je 12 milijuna djece mlađe od pet godina, a u 2011. se ta brojka smanjila na 6,9 milijuna.

UNICEF je u četvrtak objavio podatke prema kojima su brojne zemlje u svijetu postigle veliki napredak glede smanjenja mortaliteta kod djece, osobito u posljednja dva desetljeća, pa se navodi kako je mortalitet kod djece mlađe od pet godina u spomenutom razdoblju smanjen za 40 posto.

Prema UNICEF-ovim podacima tijekom 1990. umrlo je 12 milijuna djece mlađe od pet godina, a u 2011. se ta brojka smanjila na 6,9 milijuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U izvješću također stoji kako za smanjenje smrtnosti djece prepreku ne čini nužno ekonomski status određene zemlje. U siromašnim zemljama poput Bangladeša, Liberije ili Ruande, potom u zemljama sa srednjim prihodom, poput Brazila, Mongolije i Turske, ali i onima s dobrim standardom, poput Omana ili Portugala, zabilježen je iznimno velik napredak.

U svima je zabilježeno podjednako smanjenje mortaliteta djece mlađe od pet godina u razdoblju od 1990. do 2011., a riječ je o smanjenju za dvije trećine.

Direktor UNICEF-a Anthony Lake izjavio je kako je zabilježeno smanjenje velik uspjeh i priznanje radu vlada, donatora, raznih agencija i obitelji.

"No pred nama je još puno posla. Milijuni djece mlađe od pet godina još uvijek umiru od posljedica lako izlječivih bolesti, od gladi i raznih uzroka koje se mogu vrlo uspješno spriječiti", kazao je, dodavši kako se njihovi životi mogu spasiti cijepljenjem, odgovarajućom prehranom te osnovnom liječničkom i obiteljskom brigom.

"Svijet danas ima i tehnologiju i znanje, a na nama je da oboje omogućimo svakome djetetu u svijetu", rekao je Lake.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!