Novosti

NAKON PRILOGA U RTL-u DANAS

Pogledajte kamo su otišli ovi simpatični tvrdoglavci!

Sjevernojadranski magarci liburni autohtona su vrsta koja je pred izumiranjem. Prije 50 godina na području od Raba do Raše u Istri bilo ih je oko pet tisuća, sada ih je tek oko sto.

U subotnjem RTL-u Danas donijeli smo priču o 44 sjevernojadranska magarca u rezervatu u Raši kojima je zbog zatvaranja farme prijetilo klanje. Međutim, sa zadovoljstvom možemo javiti kako su u manje od 24 sata svi magarci iz rezervata Ivana Perka udomljeni pa potrebe za radikalnim rješenjima ipak neće biti.

Novi vlasnici magarce dobivaju besplatno, ali potpisuju petogodišnji ugovor da će se o njima brinuti, a za njih kod preuzimanja snose trošak veterinara i prijevoza. Na apel za pomoć bilo se nemoguće oglušiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pored svih banalnih stvari po televiziji ova me zaintrigirala istog trenutka da sam se probudio u sekundi i nastavio slušati. Divota ih je vidjeti, a da ne kažem čuti", rekao je Dalibor Ravnić iz Lupoglava.

Zato će kući odvesti jednog odraslog magarca i jedno pule. S istom željom javili su se s Unija, iz Istre, Rijeke, Karlovca, Zagreba, sve do Osijeka. Vlasnik će zadržati četiri najstarija, a 40 ih poklanja.

"Zahvala vama, iznenađenje je veliko. Meni je drago da je ova agonija završila na jedan jako lijep, u ovom trenutku najbolji način", rekao je vlasnik magaraca Ivan Perko.

Zbog bezbroj problema na koje nailazi godinama, odlučio je odustati. "Nismo očekivali da su institucije i oni koji su trebali reagirati bili u pet godina tako spori, a da ste vi to uspjeli tako brzo", kaže Perko.

Magarci u rezervatu ostaju oko tjedan dana, a onda svatko svojim putem. Od stotinjak sjevernojadranskih magaraca, polovina je mogla nestati u trenu. Ovako se nastavlja život autohtone vrste koja je jedan od simbola života na Mediteranu.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!