Novosti

OPASNA SITUACIJA

Lesar zahtijeva izvanrednu sjednicu Sabora!

Lesar zahtijeva izvanrednu sjednicu Sabora!
PIXSELL

Laburisti ističu da je hitna sjednica Sabora potrebna kako bi se izbjegla nezakonita situacija i opasnost za pravni poredak RH uzrokovan potezima Vlade oko upravljanja državnom imovinom, koji izravno proturiječe važećim zakonskim propisima.

Klub zastupnika Hrvatskih laburista uputio je obnašatelju dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki zahtjev za provođenjem konzultacija klubova zastupnika glede sazivanja izvanredne sjednice Sabora kako bi se, ističu Laburisti, izbjegla nezakonita situacija i opasnost za pravni poredak Republike Hrvatske uzrokovan potezima Vlade oko upravljanja državnom imovinom, koji izravno proturječe važećim zakonskim propisima.

Laburisti u svom zahtjevu podsjećaju kako su otvorenim pismom već upozorili predsjednika Vlade i hrvatsku javnost na nezakonitost nakane prodaje značajnih društava u vlasništvu države, među kojima su u prvom redu Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka te tzv. monetizaciju, odnosno davanja u koncesiju, Hrvatskih autocesta i Autoceste Zagreb – Rijeka.

Zakonom o upravljanju državnom imovinom, ističu Laburisti, propisani su dokumenti koje je potrebno donijeti da bi se moglo legalno upravljati državnom imovinom, kao i rokovi u kojima se ti dokumenti moraju donijeti.

Ti podzakonski akti - strategija i plan, po mišljenju Laburista, do sada nisu doneseni.

"Jasno je da time nisu ispunjeni zakonski uvjeti za najavljene prodaje državne imovine i davanje prometne infrastrukture u koncesiju, te da bi takvim postupanjem Vlada izravno kršila zakon, što, nadamo se, nitko nema namjeru i nikome nije u interesu. Nažalost, Vlada je već pokrenula neke korake u suprotnosti s navedenim propisima pa je očito da je potrebno žurno reagirati", poručuju Laburisti.

Napominju i kako je obveza Sabora ne samo donositi zakonske propise, nego i brinuti o tome da vlada, koja Saboru odgovara za svoj rad, poštuje te propise.

Stoga traže da se najkasnije do kraja kolovoza obave konzultacije predsjednika klubova zastupnika i sazove izvanredna sjednica Sabora. Hrvatski laburisti poručuju kako su spremni prirediti nacrt zaključaka koji može poslužiti kao temelj sazivanja izvanredne sjednice Sabora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!