Novosti

TAJNE JADRANA

Što Amerikanci traže na dnu našeg mora?

Morsko dno kod Dubrovnika još krije mnoge tajne. Posljednjih desetak dana zato ga pretražuje američka zaklada za istraživanje podmorja, u suradnji s kolegama iz Hrvatskog centra za podvodnu arheologiju.

Tri i pol milijuna dolara vrijedan Hercules stigao je na poziciju mogućeg brodoloma. Uz trastere i satelitsko navođenje, sidrenje je nepotrebno.

"Možemo održati poziciju tako da ROV može zaroniti i provjeriti metu, udobno i bez žurbe, bez opasnosti da će nas pomicati morska struja", rekao je Edwin Vella, kapetan Herculesa.

A ROV je glavni junak priče i "nabrijani" robot za podvodno istraživanje.

"Ima dvije upravljačke ruke, kamere posvuda, te sonar tako da možemo locirati mete i pronaći brodolome ili neke druge vrijedne lokacije", objasnio je tehničar Charles Bowdoin.

Nakon zarona, robotom se upravlja iz kontrolne sobe. Njegove kamere i mehaničke ruke češljaju morsko dno. "Nikada ne znate što ćete pronaći, može biti bilo što, od rane Grčke, 4. stoljeća prije Krista do Drugog svjetskog rata. Kad idemo dolje, to je uvijek iznenađenje", rekao je voditelj projekta Jeffrey Royal.

Od Prevlake do Cavtata, Herculesovi sonari otkrili su desetak lokacija mogućih brodoloma. Ekipa je do sada  imala dobru berbu.

"Prvi drveni brod mogao bi datirati iz 17. stoljeća, dok za drugi zasad sumnjamo da je možda iz Napoleonovih ratova, jer se ovdje 1806. odvijala velika bitka", rekao je Luka Bekić iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra.

Sreće nije nedostajalo ni danas, pred kamerama ROV-a ukazala su se dva potopljena desantna broda.

U nova otkrića podvodnih tajni Jadrana američko - hrvatska ekipa ne sumnja. Na naše dno sigurni su, vratit će se i iduće godine.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!