Novosti

Aktivirajte imunološki sustav

Epohalno otkriće koje bi moglo obuzdati gripu!

Epohalno otkriće koje bi moglo obuzdati gripu!

Istraživači sa sveučilišta u San Diegu na pragu su otkrića metode kojom bi pomogli imunološkom sustavu u borbi s gripom.

Glavna prednost ove metode bila bi u tome što bi se aktivacijom omogućila borba protiv bolesti i prije nego što se sam organizam razboli, drugim riječima, bili biste izliječeni prije nego se uopće razbolite.

U novoj se studiji, koja je objavljena znanstvenom časopisu PloS ONE, otkriva kako bi se snažnom sintetičkom bjelančevinom (EP67), moglo aktivirati imunološki sustav u samo dva sata, te bi se nakon tog vremena zapravo mogli oporaviti od, u ovom slučaju - gripe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije ovog istraživanja ova se bjelančevina isključivo koristila kao dodatak u cjepivima kako bi se ubrzao sustav da brže odgovori prilikom pojave nekog virusa u organizmu.

Joy Phillips, glavni autor studije sa svojim kolegom Samom Sandersonom, vidi mogućnost da se ova bjelančevina iskoristi samostalno u aktivaciji i obrani organizma od bolesti.

"Virus gripe vrlo lukavo i aktivno čuva imunološki sustav, te ga ovaj ne prepoznaje nekoliko dana prije pojave prvih simptoma", rekao je Phillips.

"Naše istraživanje pokazalo je da uvođenjem EP67 u tijelo koje je izloženo virusu gripe do 24 sata, aktivira imunološki sustav da reagira odmah na prijetnju, znatno prije nego što bi vaše tijelo inače učinilo".

Ovo epohalno otkriće bi moglo obuzdati epidemije gripa, koje se redovito javljaju tijekom zimskih mjeseci, a koje svake godine odnose brojne žrtve diljem planeta.

Ekipa također planira pokrenuti buduća istraživanja, koja bi ispitala učinak EP67 prema drugim patogenima, te kako ista reagira u različitim staničnim stjenkama i s drugim virusima.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!