Novosti

PROBLEM DRŽAVNE MATURE

Profesori koji su sastavljali ispit uvjereni da su u pravu

Službeno - ispit iz hrvatskog na državnoj maturi - manjkav je. Neslužbeno - svako deseto pitanje nejasno je čak i stručnom timu koji je u pomoć pozvao ministar obrazovanja. Što će biti sa spornim pitanjima, kojih je više nego ikada - znat će se u ponedjeljak. No, tim profesora koji je sastavljao pitanja i dalje je uvjeren da je u pravu.

Nejasna, zbunjujuća i dvosmislena pitanja - ovo je stručna ocjena ispita iz hrvatskog jezika. Pet dana nakon pismenog, o testu se još razmišlja.

Da je bilo manjkavosti potvrdio je i ministar. Kako doznajemo, uz već spominjana - poput onog o Juditinom prstenu - otkrivena su i druga nejasna pitanja, a svako deseto imalo je višeznačne odgovore.

"Smatramo da smo kao ministarstvo dužni pokazati moguće nekakve nelogičnosti i na temelju tih naših zaključaka tražiti da niti jedan učenik niti onaj koji je sjajno napisao maturu niti onaj koji je imao loš rezultat ne bude oštećen ukoliko su neka od pitanja bila neprimjerena", izjavio je ministar školstva Željko Jovanović.

Oni koji su ih pisali kažu da je sve napravljeno po nastavnom programu, a ispit koji osim što vrednuje znanje učenika, zbog upisa na fakultet mora imati i selektivna pitanja.

"U testu moraju biti pitanja koja su vrlo lagana koja može rješiti velika većina pristupnika, moraju biti pitanja koja su teška i mora biti glavnina pitanja koja su neke srednje težine", tvrdi Davor Tanocki, glavni sastavljač pitanja iz hrvatskog jezika.

Cilj spornih bio je - kažu - pokazati razumijevanje.  Za ravnatelje škola cijela priča je prenapuhana.

"Imali smo jedan prigovor od naših 183 maturanata prigovor učenika koji nije imao dovoljno vremena  ali to nije ozbiljan prigovor, ono što je najvažnije na testu je da su svi u cijeloj Hrvatkoj pisali cijeli test istovremeno u istim uvjetima", kazao je Drago Bagić, ravnatelj Druge gimnazije Zagreb.

Koja su to sporna pitanja, hoće li  biti poništena ili priznato više točnih odgovora - znat će se u ponedjeljak, no jedno je sigurno: tek prva prepreka na ispitu zrelosti za neke maturane očito nije baš lagana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izdvojeno

 • Iva Runjanin
  WOW! FOTO - Iva iz 'Gospodina Savršenog' više ne izgleda ovako, prati trendove pa je i ona promijenila frizuru

  Na Instagramu je otkrila da je presretna zbog nove frizure

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!