Novosti

PROSVJED U CENTRU ZAGREBA

I Hrvati ustali protiv kapitalizma

I Hrvati ustali protiv kapitalizma
PIXSELL

Antikapitalističkim prosvjedima koji se održavaju diljem Europe pridružilo se nekoliko stotina građana u Zagrebu koji su se u 13 sati okupili u parku Zrinjevac nakon čega su krenuli u prosvjednu šetnju.

ZAGREB - Nezadovoljni građani prosvjedovali su u subotu i u Hrvatskoj na Europski dan akcije protiv kapitalizma, protiv tog, kako smatraju, destruktivnog ekonomskog političkog uređenja u kojem se kriza koristi samo kao izgovor za srozavanje radničkih prava, dok društvene podjele postaju sve veće, a građani sve nesigurniji.

Antikapitalističkim prosvjedima koji se održavaju diljem Europe pridružilo se nekoliko stotina građana u Zagrebu koji su se u 13 sati okupili u parku Zrinjevac nakon čega su krenuli u prosvjednu šetnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Organizator pokreta M31 kolektiv u proglasu je upozorio da se od početka krize građane uvjerava da će banke i korporacije snositi dio tereta ali da se u stvarnosti događa suprotno jer se kriza koristi kao izgovor kako bi se zatirala radnička prava, povećavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija građana.

Napominju da su na brojnim samitima Europske unije uvedene hitne mjere štednje koje bi trebale spasiti kapitalizam, pri čemu politička oligarhija, krupni kapitalisti i mediji uvjeravaju građane da će nestati recesija, kolaps i masovno siromaštvo ako te mjere dadu učinak.

Smatraju da uzrok krize nije u lijenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu te da se ne radi samo o krizi kapitalizma već da je sam kapitalizam u krizi u kojem su građani samo trošak i višak. Pritom upozoravaju da dok jedni uvećavaju svoj kapital i političku moć, život drugih postaje sve nesigurniji, siromaštvo raste, a društvene podjele sve su veće.

Drže da će destruktivna logika kapitalizma biti reproducirana sve dok joj se građani ne odupru te da Dan akcije protiv kapitalizma može biti prvi korak u tom pravcu.

Iako se kriza u pojedinim zemljama različito manifestira, organizatori poručuju da svi građani imaju isti cilj, odnosno da ne žele spasiti kapitalizam već da ga žele nadjačati.

Pod sloganom "Nećemo plaćati vašu krizu" Europski dan akcije protiv kapitalizma održava su u brojnim europskim gradovima.

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!