Novosti

MORALI KOPATI ROVOVE

Osam godina za zločine nad Hrvatima u Bugojnu

Osam godina za zločine nad Hrvatima u Bugojnu

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je u srijedu kaznu od osam godina zatvora Enesu Handžiću, bivšem obavještajnom časniku Armije BiH koji je priznao sudjelovanje u ratnim zločinima nad Hrvatima u Bugojnu.

SARAJEVO - Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Davorina Jukića ranije je prihvatilo sporazum o priznanju krivnje kojega je Handžić sklopio s državnim odvjetništvom BiH i u kojemu je predloženo izricanje kazne u rasponu od pet do deset godina zatvora.

U presudi je precizirano kako je Handžić kriv jer je u svojstvu pomoćnika za sigurnost zapovjednika 307. brigade Armije BiH organizirao slanje zatočenih Hrvata u Bugojnu na kopanje rovova na prvim crtama bojišnice, te stoga što nije poduzeo ništa kako bi se kaznili drugi pripadnici Armije BiH koji su izravno ubijali i zlostavljali zatočene civile i pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Handžić je za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima bio optužen zajedno sa Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem, bivšim visokim vojnim i policijskim časnicima čije su postrojbe kontrolirale stanje u Bugojnu 1993. godine.

Handžić se priznanjem obvezao svjedočiti u nastavku procesa protiv te trojice, a u tom slučaju kao svjedoci su se pojavili i ratni načelnik Bugojna Dževad Mlaćo te sadašnji ministar obrane BiH Selmo Cikotić koji je tijekom rata bio zapovjednik operativne skupine "Zapad" Armije BiH i u čijoj je zoni odgovornosti bilo i Bugojno.

U svom priznanju je naveo kako su zatočeni Hrvati odvođeni na kopanje rovova upravo po nalogu i uz dopuštenje ratnog predsjendištva Bugojna te zapovjedništva operativne skupine "Zapad".

Protiv njih za sada nije podignuta nikakva optužnica.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!