Novosti

HAŠKI SUD

"Tuđman ključni sudionik zločinačkog pothvata"

Sudsko vijeće Haškog suda zaključilo je da je "Franjo Tuđman bio ključni sudionik u udruženom zločinačkom pothvatu".

DEN HAAG - Sudsko vijeće Haškog suda zaključilo je da je "Franjo Tuđman bio ključni sudionik u udruženom zločinačkom pothvatu".

Osim Tuđmana koji je bio glavni vojni i politički vođa, dio tog "zločinačkog pothvata" bili su Gojko Šušak, Zvonimir Červenko i drugi pripadnici vojnog i političkog vodstva koji su bili bliski Tuđmanovi suradnici, zaključio je Haški sud.

"Na Brijunskom sastanku Tuđman i vojni zapovjednici razmatrali su kako da srpska vojska i civilno stanovništvo napuste "krajinu". Udruženi zločinački pothvat je počeo postojati najkasnije krajem srpnja 1995. i nastavio se tijekom cijelog razdoblja na koji se odnosi optužnica, do približno 30. rujna. Cilj je bio trajno ukloniti srpsko stanovništvo iz "krajine" što je uključivalo deportaciju, prisilno premještanje i progon, putem uvođenja restriktivnih i diskriminatornih mjera, protupravnih napada na civile i civilne objekte", obrazložio je svoju presudu haški sudac Alphons Orie.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Jasna Matić
  RASKOŠ TALENATA Zanimljiva i energična žena iz grada preselila se na selo - u kuću koju je sama osmislila

  Jasna Matić, sudionica showa „Tri, dva, jedan - kuhaj“, iznimno je svestrana žena, uspješna u čemu god se okuša; od ugostiteljstva, uređenja interijera, kao domaćica na večerama u svom domu..., a kako će se njezin jelovnik svidjeti ostalim natjecateljima, pogledajte u prvoj epizodi showa „Večera za 5 na selu“.

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!