Novosti

protest protiv cenzure

S Wikipedijom prosvjeduje čak 7000 web stranica

Čak sedam tisuća web stranica na ovaj ili onaj način sudjeluje u današnjem prosvjedu protiv dvaju američkih prijedloga zakona protiv piratstva koji se trenutačno razmatraju u američkom Kongresu.

Prijedlog zakona "Stop Online Piracy Act" (SOPA), podnesen donjem domu američkog Kongresa, te "Protect IP Act" (PIPA) koji se trenutačno razmatra u Senatu, namijenjeni su sprečavanju piratizacije američkih proizvoda izvan zemlje.

Neke web stranice posve su zacrnile svoje stranice, dok su se druge pozornost na to pitanje odlučile skrenuti na manje dramatične načine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najistaknutije među njima su Wikipedia, Google, Reddit, WordPRess, TwitPic, Cheezburger, BoingBoing, Minecraft, te Mozilla.

Wikipedia, BoingBoing i Minecraft odlučili su se za potpuno zamračivanje svojih stranica, dok su drugi, poput Googlea, na svoje osnovne stranice postavili ilustracije ili vizualne poruke o cenzuri vezanoj uz sporne prijedloge, za koje tvrde da će američkoj vladi omogućiti cenzuriranje interneta, "služeći se postupcima koji su slični onima kojima se služe Kina, Malezija i Iran".

U Hrvatskoj su politika.com, Gadgeterija i Ravnododna ugasile svoje stranice iz solidarnosti sa svima koji se bore protiv SOPA i PIPA prijedloga zakona.

Najsporniji dio zakona jest onaj koji će saveznim vlastima omogućiti da na crnu listu stave stranice koje navodno distribuiraju piratske sadržaje. To bi, zapravo, svim američkim korisnicima onemogućilo pristup dobrom dijelu interneta.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
  SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

  „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!