Novosti

NAGODILI SE S ISTRAŽITELJIMA

Polančec ostao sam pod Reflektorom

Polančec ostao sam pod Reflektorom

Dvojica optuženih u slučaju "reflektori" su odlučili priznati da su nezakonito došli do više od dvjesto tisuća kuna. USKOK Polančecu nije nudio suradnju.

ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u slučaju "Reflektori", a dvojicu suoptuženika je na temelju njihove nagodbe s USKOK-om i priznanja krivnje osudilo uvjetno na godinu i pol dana.

"Očigledno je da Polančecov skalp daleko važniji nego dvojice anonimaca i da ovdje nisu primijenjeni kazneno-pravni kriteriji nego neki drugi", komentirao je nakon sjednice Vijeća, zatvorene za javnost, Polančecov branitelj Anto Nobilo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako USKOK njegovom branjeniku nije ponudio nagodbu za razliku od druge dvojice suoptuženika, što je, kazao je Nobilo, suprotno s praksom i redovnim postupkom jer se nagodba u pravilu nudi počiniteljima lakših kaznenih djela da bi se došlo do odgovornih za teža kaznena djela.

Po njegovim riječima u ovom slučaju to se nije dogodilo jer je USKOK ponudio nagodbu upravo prvo i drugooptuženom, koje je teretio za teža nedjela nego Polančeca, koji nije želio dati izjavu.

Tužiteljica Tamara Laptoš kratko je izjavila da je optužnica u cijelosti potvrđena te da je za suđenje predloženo 11 svjedoka.

Na novinarski upit zašto je nagodba ponuđena prvo i drugooptuženima Željku Dražiću i Tomislavu Andabaku, a ne i Polančecu kazala je kako je teško reći tko je kome ponudio nagodbu te da u pravilu optuženi predlažu takve nagodbe.

Predmet u slučaju "Reflektori" sada će biti upućen Sudskom vijeću koje mora zakazati pripremno ročište i odrediti početak suđenja.

Na današnju odluku Polančec, kojega USKOK tereti za protuzakonito posredovanje i krivotvorenje službene isprave, nema pravo žalbe.

USKOK Polančeca tereti da je iskoristio autoritet potpredsjednika Vlade i s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora na igralištu NK Osvit u njegovom rodnom mjestu Đelekovci kod Koprivnice te da je pritom omogućio nezakonito pribavljanje 230.000 kuna dvojici suoptuženika.

On je, naime, tvrdi USKOK, s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora, a potom direktora te tvrtke uputio da račun ispostavi Dražiću, predsjedniku Uprave tvrtke Zagreb-montaža koji je s voditeljem projekta SKY Officea u Zagrebu Andabakom dogovorio ispostavu računa, na kojem je naznačio da se plaćaju elektroinstalacijski radovi koji nikada nisu obavljeni.

Bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva tereti se da je pokušao prikriti zlouporabe tako da je u siječnju ove godine od tvrtke koja je postavila reflektore tražio da napravi novi račun i ispostavi ga NK Osvitu.

Potom je navodno na račun kluba osobno doznačio 235.000 kuna, a klub je 12. siječnja ove godine tvrtki koja je postavila reflektore doznačio 230.000 kuna.

Za sada se ne zna kada će započeti novo suđenje Polančecu koji je nedavno sjeo na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda zbog slučaja nepotrebne stručne studije za koju je njegovo ministarstvo platilo pola milijuna kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!