Novosti

NA POČETKU RAMAZANA

U Meki počeo kucati najveći sat na svijetu

U Meki počeo kucati najveći sat na svijetu

U Saudijskoj Arabiji tvrde da je sat najveći na svijetu. Gleda na sve četiri strane svijeta i trebao bi službeno pokazivati vrijeme za muslimanski svijet.

MEKA - Golemi sat na neboderu u Meki, najsvetijem gradu islama, počeo je u srijedu kucati, a Saudijska se Arabija nada da će upravo on pokazivati službeno vrijeme za muslimanski svijet.

Sat u Meki, a službeni Rijad tvrdi da je najveći na svijetu, gleda na sve četiri strane i promjer mu je 43 metra na svakoj strani. Pokazivati vrijeme počeo je danas, prvog dana ramazana. Toranj sa satom projektirali su švicarski i njemački inženjeri.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sat je postavljen na visini od 400 metara u sklopu hotelskoga i rezidencijalnog kompleksa koji u Meki gradi građevinska tvrtka "Saudi Bin Laden". Na visokom je neboderu koji će za tri mjeseca, kada bude završen, sa 600 metara biti druga najviša zgrada na svijetu. Kompleks sa satom nadgleda Veliku džamiju prema kojoj se muslimani diljem svijeta okreću pet puta na dan u molitvi. Vidljiv je iz svakog kutka grada.

"Sat u Meki proradio je na temelju zapovijedi kralja Abdulaha bin Abdlulaziza Al-Sauda... Jednu minutu nakon 00:00 sati, prvoga dana svetoga mjeseca ramazana", objavila je saudijska državna agencija SPA.

Sve je to dio projekta za modernizaciju Meke, grada koji prima dva milijuna hodočasnika u vrijeme hadža i još tri i pol milijuna u drugim dijelovima godine.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!