Novosti

BAČENA RUKAVICA

Josipović Jadranki: Smijeni me ili daj ostavku!

Josipović Jadranki: Smijeni me ili daj ostavku!

"Mogla je i premijerka otići u Ahmiće, ali nije", kaže Josipović i zaključuje kako u HDZ-u ne prepoznaju hrvatske nacionalne interese. Kosoricu poziva da ga smijeni, ako može. Ona mu odgovara pozivom na razgovor.

ZAGREB - Nakon što je nekoliko dana gotovo šutke pratio gnjevne reakcije HDZ-ovaca i brojnih političkih marginalaca s desnice kako ga optužuju i osuđuju zbog svog nedavnog govora u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu je prilično oštro uzvratio premijerki Jadranki Kosor na optužbu da je prekršio hrvatski Ustav.

U ekskluzivnom intervjuu za ugledni poslovni internetski portal SEEbiz, predsjednik je premijerku pozvao da, ako smatra da je prekršio Ustav, pokrene saborsku proceduru njegova opoziva s funkcije predsjednika. Istovremeno, od nje je zatražio da, ako se pokaže kako kršenja Ustava nije bilo, podnese ostavku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik je izjavio da ga HDZ-ova reakcija na njegov govor zapravo nije pretjerano iznenadila. Dodao je da je tijekom 90-ih u Hrvatskoj donesen i niz dobrih odluka, ali da bi bilo mudro da je Vlada potaknula pomirenje i prepoznala loše strane tadašnje politike, što i danas negativno utječu na Hrvate u Hrvatskoj i BiH.

"Mogla je i premijerka otići u Ahmiće i Križančevo Selo, ali nije. Mogao je to učiniti i g. Vladimir Šeks, ili neki od bivših premijera koji su uvrijeđeno dotrčali u Banske dvore da se zgražaju nad riječima pomirenja. Ali, nisu. Zašto oni nisu to učinili u društvu katoličkog i muslimanskog vjerskog vođe? Naprosto, nisu za to imali hrabrosti i snage. Pa zato izmišljaju kako kršim Ustav, ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivnju... A stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da pogreške, pa i zlo, nisu samo kod drugih. A to ne znači ni izjednačiti krivnju za rat, ni umanjiti značaj Domovinskog rata", rekao je Josipović, ističući kako je za njegovog posjeta BiH uz njega stala i tamošnja podružnica Katoličke crkve, dok HDZ iz Hrvatske "očito još nije spreman prepoznati strateški nacionalni interes".

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Pogrešan čovjek
  Pogrešan čovjek Lazar doznaje pravi razlog Leina bijega s vjenčanja, a Zoe se suočava s Mihajlom!

  Zabrinuta Lea stiže u Beograd u potrazi za Zoe...

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!