Novosti

LJUTITA PREMIJERKA

Kosor: Josipović i ja moramo razgovarati

Premijerki nije drago što je predsjednik rekao kako žali što je i hrvatska politika bila ta koja je pridonijela težnjama za podjelu BiH.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u četvrtak da se predsjednik Ivo Josipović s njom nije konzultirao o govoru u kojem se ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih pokušavala podijeliti BiH te je ustvrdila da Hrvatska nikada nije vodila agresivnu politiku niti je posezala za tuđim teritorijem.

"Svatko tko sukreira vanjsku politiku mora voditi računa o ovim činjenicama: Hrvatska nikada nije vodila agresorski rat, hrvatska politika ni u 90-im niti bilo kada nije bila agresorska politika", izjavila je Kosor u Banskim dvorima komentirajući Josipovićevu ispriku i najavljujući kako će s Josipovićem, kada se vrati iz inozemstva, porazgovarati o sukreiranju vanjske politike.

Hrvatski predsjednik rekao je u srijedu u parlamentu BiH u Sarajevu kako su politike iz 90-ih godina prošlog stoljeća vjerovale da je rješenje za BiH njezina podjela te je izrazio duboko žaljenje što je Hrvatska svojom politikom tada pridonijela "stradanjima ljudi i podjelama u BiH koje nas i danas muče".

Po Kosoričinim riječima, svatko tko govori o hrvatskoj politici 1990-ih ne smije preskočiti tri činjenice - da se rat u BiH dogodio zbog velikosrpske politike Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika, Deklaraciju o Domovinskom ratu iz 2000., koja kaže da je Domovinski rat bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski i da Hrvatska nije posezala ni za čijim teritorijem te Deklaraciju o suradnji između Hrvatske i BiH u obrani od srpske agresije, koja se poziva na sporazum o prijateljstvu i suradnji dviju zemalja iz 1992.

Ističući da hrvatska vlada pozdravlja "svaki poklon svakoj žrtvi", premijerka je podsjetila da je Hrvatska, o svojem trošku i ne pitajući nikoga za ime i prezime, nakon izbijanja rata u BiH zbrinjavala stotine tisuća izbjeglica iz susjedne države.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Jasna Matić
  RASKOŠ TALENATA Zanimljiva i energična žena iz grada preselila se na selo - u kuću koju je sama osmislila

  Jasna Matić, sudionica showa „Tri, dva, jedan - kuhaj“, iznimno je svestrana žena, uspješna u čemu god se okuša; od ugostiteljstva, uređenja interijera, kao domaćica na večerama u svom domu..., a kako će se njezin jelovnik svidjeti ostalim natjecateljima, pogledajte u prvoj epizodi showa „Večera za 5 na selu“.

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!