Novosti

PUCA NACIONALNO JEDINSTVO

Poljaci podijeljeni: Kaczynskom nije mjesto uz kraljeve

Poljaci podijeljeni: Kaczynskom nije mjesto uz kraljeve

Obitelj je zaražila da poljski predsjednik i njegova supruga Maria budu pokopani u kripti Wawelske katedrale u Krakovu. Taj je zahtjev uzbukrao duhove u Poljskoj.

VARŠAVA - Odluka da se pokojni poljski predsjednik Lech Kaczyinski i njegova supruga Maria pokopaju u kripti Wawelske katedrale u Krakovu, mjestu rezerviranom za poljske kraljeve, heroje i pjesnike, oštro je podijelila Poljake nekoliko dana prije pogreba.

Kaczyinski i njegova supruga u Karokovu bi trebali biti pokopani na zahtjev brata Jaroslawa Kaczyinskog i ostalih članova obitelji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Odluka da ga se pokopa na Wawelu je prenagla i preemotivna. Nije prilično zahtijevati da se nakon smrti Lecha Kaczyinskog izjednači s, primjerice, Jozefom Pilsudskim, ocem poljske neovisnosti i moderne poljske države. Takva će odluka zasigurno podijeliti Poljake", piše u uvodniku na naslovnici Gazete Wyborcze u srijedu.

U utorak navečer petstotinjak ljudi organiziralo je prosvjed u Krakovu protiv izabranog mjesta pogreba, noseći transparente na kojima je pisalo: "Ne Krakov, Ne Wawel", "Ostani u Varšavi" i "Jeste li sigurni da jednak kraljevima?".

Protiv pokopa predsjednika Poljske i njegove supruge u Krakovu prosvjedovalo se i na internetu. Tako je do srijede ujutro skupina na Facebooku pod nazivom "Ne pokopu Kaczyinskog na Wawelu" imala 26.000 članova, a 5.000 pristaša bilo je u skupini ironična naziva "I ja želim biti pokopan na Wawelu".

Ovi prosvjedi prvi su znaci pucanja u iskazivanju nacionalnog jedinstva nakon zrakoplovne nesreće u kojoj su poginuli predsjednički par, cijeli vojni i dio političkog vrha.

Podrška javnosti Lechu Kaczynskom, koji je na čelu Poljske bio od 2005. godine, je neposredno prije smrti pala na jedva 20 posto i očekivalo se da će glatko izgubiti predsjedničke izbore koji su trebali biti održani najesen, a ovako će silom prilika biti sredinom lipnja.

Za svoje konzervativne pobornike, Kaczynski je bio domoljub i čovjek dubokih moralnih i vjerskih uvjerenja. Za liberale, bio je uskogrudan reakcionar, u raskoraku s modernom Poljskom.

Wawel je velika utvrda u Krakovu, na obali rijeke Visle, u kojoj se nalazi kraljevski dvorac i katedrala. Bila je središte političke moći u Poljskoj od 10. stoljeća pa sve do samoga kraja 16. stoljeća kada je prijestolnica postala Varšava. Doslovce svi poljski kraljevi i kraljice krunjeni su u Wawelskoj katedrali, a njih 18 pokopano je u njezinoj kripti. Tamo su i posljednji ostaci nekih od najznačnijih figura u poljskoj povijesti, poput Pilsudskog, legendarnog vojnog zapovjednika Tadeusza Kosciuszkog, vođe poljskog pokreta otpora i šefa vlade u izbjeglištvu u vrijeme nacističke okupacije Wladyslawa Sikorskog ili nacionalnog pjesnika Adama Mickiewicza. U toj je katedrali svoju mladu misu održao Karol Wojtyla, kasnije krakovski nadbiskup i papa Ivan Pavao II.

Na pogreb poljskog predsjednika dolazak su najavili američki predsjednik Barack Obama, ruski kolega Dmitrij Medvedev te brojni drugi šefovi država. Najavljen je i dolazak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i njegova prethodnika Stjepana Mesića.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Pogrešan čovjek
  Pogrešan čovjek Lazar doznaje pravi razlog Leina bijega s vjenčanja, a Zoe se suočava s Mihajlom!

  Zabrinuta Lea stiže u Beograd u potrazi za Zoe...

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!