Novosti

CRKVA U KRIZI

Ni vjernika ni milodara

Ni vjernika ni milodara

Katolička crkva u SAD-u suočava se sa sve manjim brojem vjernika i milodara, ali i sve većim brojem optužbi za zlostavljanje djece. 

MILWAUKEE - Katolička crkva u Americi suočava se s praznim klupama i praznim blagajnama. Manjak vjernika bio je posebno vidljiv tijekom misa za vrijeme Uskrsa u Milwaukeeju, gdje se u zadnje dvije godine broj vjernika smanjio za pet posto, odnosno gotovo 644.000, piše Reuters.

Toj biskupiji prijeti bankrot jer su suočava s četiri optužbe teške 27 milijuna dolara. Katolička crkva u SAD-u platila je ukupno gotovo dvije milijarde dolara zbog optužbi za seksualno zlostavljanje djece.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Crkva je sada na prekretnici. Crkva bi morala priznati svoje pogreške i moliti za oprost obitelji zlostavljane djece", kazao je jedan tamošnji vjernik.
U SAD-u živi oko 22 milijuna katolika i njihova brojnost je relativno stabilna zbog stalnog priljeva migranata iz Latinske Amerike. No, Katolička crkva suočava se i sa sve manjim brojem mladića koji su spremni zarediti se. U posljednjih 40 godina broj američkih svećenika se sa 35.000 smanjio za 40 posto.

I neke časne sestre razočarane su Crkvom jer ih napušta sve više vjernika.

"Ne možemo izbrisati prošlost ali možemo preuzeti odgovornost i krenuti naprijed. Mi govorimo o oprostu i pomirenju, a to novcem nećemo postići. Novac ne može izliječiti srce", kazala je sestra Mary Rose Accettura.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!