Novosti

SJEĆANJE NA ŽRTVE RATA

Traže pravdu zbog granatiranja vukovarske bolnice

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv ukupno 19 časnika bivše JNA.

Kaznene prijave protiv 19 bivših časnika JNA, predvođenih generalom Veljkom Kadijevićem, podnijeta je zbog granatiranja vukovarske bolnice 1991. koja je uredno radila dok je na Vukovar padalo i više od 700 granata na dan.

Od 427 žrtava, jedna ruža na grobu i za Antina sina Zlatka, zvanog Brzi koji je za vrijeme rata bio vozač vukovarske bolnice, a na kraju su ga pogubili na Ovčari.

I dvadeset godina poslije, teško mu je, kao i na dan kada je primio vijest o smrti sina. Njegov je sin Zlatko, kaže, dovozio ranjene u bolnicu, spašavao tuđe živote, ali svoj je izgubio.

Zlatkova je slika u Muzeju ratne vukovarske bolnice, među još sedamnaest kolega koji su ubijeni nakon pada Vukovara.

Rad u vukovarskoj bolnici izvršavao se redovno i pod svim mogućim uvjetima, kao i pod paljbom te više od 700 granata na dan. Iako je bilo teško, 4000 ranjenih, većinom civila je dobilo skrb. Stizalo ih je u prosjeku tridesetak na dan, a hodnici bolnice bili su krcati krevetima s ranjenima. Najmlađem je pacijentu bilo 6 mjeseci, a ranjene djece bilo je 86.

Liječnike ratne bolnice Vukovar smrt je svakodnevno okruživala, a oni su radili i živjeli u podrumu s pacijentima. Doktor Zoran Aleksijević kaže, da se kao mladi specijalizant šokirao ozljedama od granata za koje nisu imali koga pitati i gdje pročitati kako se nositi s tim. Imali su tek jednu malu operacijsku dvoranu, no ipak su izvršili 1000 operacija.

Nisu pitali za uniformu te su sve ranjenike jednako tretirali, pa i kada su, dva tjedna pred ulazak JNA u bolnicu, bili na pola kriške kruha te pola litre vode za piće i higijenu.

Okupatori su pod vodstvom Šljivančanina 20. studenog iz bolnice izveli 46 ranjenih, djelatnika i civila. Dvijesto ih je ubijeno na Ovčari, a za 67 se još traga.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zato su ratni liječnici u srijedu podnijeli kaznenu prijavu protiv 19 osoba iz tadašnje JNA. Očekuju pravdu jer su namjerno uništavali vukovarsku bolnicu, ubijali ranjene i kršili sve konvencije.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!