Novosti

POMNO BIRAJU

Nijemci štede na hrani

Nijemci štede na hrani

Studija je pokazala da je većina Nijemaca u krizi smanjila odlaske u restorane te da pomno biraju jeftiniju hranu.

BERLIN - Nijemci zbog krize najviše štede na hrani i posjetima restoranima, proizlazi iz studije Društva za istraživanje tržišta iz Nuernberga objavljene u ponedjeljak.

Od 10 200 potrošača obuhvaćenh studijom, njih 48 posto izjavilo je da se protiv krize bori pažljivijim odabirom namirnica i kupnjom jeftinije hrane i napitaka.

Isti postotak ispitanih Nijemaca zbog krize rjeđe posjećuje restorane, a 40 posto ih rjeđe odlazi u kafiće, kina ili kazališta.

Veće izdatke poput nabave bijele tehnike ili novog automobila Nijemci odgađaju "za bolja vremena".

Istodobno je broj osoba spremnih štedjeti na energiji vrlo malen. Tako je samo 15 posto ispitanih spremno smanjiti grijanje i ograničiti vožnju automobilom.

Kriza će se odraziti i na sezonu godišnjih odmora, pokazuje studija. Tako će se trećina ispitanih Nijemaca ove godine odlučiti za jeftinije turističko odredište, što ide u prilog njemačkom turizmu, ali i turizmu okolnih zemalja do kojih je moguće doći vlastitim automobilom.

Slični profil pokazali su i potrošači u ostalim europskim zemljama u kojima je provedeno ispitivanje poput Austrije, Francuske ili Velike Britanije.

Istodobno, u Poljskoj i Španjolskoj štednja kao sredstvo borbe protiv krize ne igra preveliku ulogu, proizlazi iz studije.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!