Novosti

sjednica sabora

Šuker: 'Zbog izostanka reformi će doći do niza drugih poskupljenja'

Šuker: 'Zbog izostanka reformi će doći do niza drugih poskupljenja'
Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode

Vladino povećanje trošarina na gorivo i cigarete razlog je zbog kojega su u petak saborsku stanku zatražili Damir Kajin (ID) i Ivan Šuker (HDZ).

Dizanje trošarina udarit će građane po džepu, objasnio je Kajin i ponudio model kojim bi se, umjesto dizanjem trošarina, popunio državni proračun.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Borbom protiv kriminala može se doći do milijarde, odnosno milijarde i pol kuna", uvjeravao je.

HDZ-ov Ivan Šuker je povezao dizanje trošarina s nesposobnošću Vlade da smanji proračunski deficit.

"Ova odluka vlade je direktno priznanje - nismo proveli strukturne reforme! Nismo uspjeli konsolidirati rashodovnu stranu proračuna, a ceh ćete platiti vi građani RH!", rekao je Šuker.

Bivši HDZ-ov ministar financija kaže da će izostanak reformi građane koštati 500 milijuna kuna te da će doći do niza drugih poskupljenja.

Dodao je i da sljedeće godine neće biti drugog mirovinskog stupa ni 2,8 milijardi kuna na prihodovnoj strani proracuna. "To je direktno jedan ogroman kostur u ormaru koji će pogoditi sljedeću vladu", tvrdi Šuker.

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode. Ministar financija Boris Lalovac kaže kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna. Tako se ukupni prihod proračuna od trošarina na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna.

U Saboru je za petak najavljena rasprava o Strateškom planu Hrvatske zaklade za znanost do 2018. godine.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Pogrešan čovjek
  Pogrešan čovjek Lazar doznaje pravi razlog Leina bijega s vjenčanja, a Zoe se suočava s Mihajlom!

  Zabrinuta Lea stiže u Beograd u potrazi za Zoe...

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!