Novosti

ispitali gradonačelnika

USKOK o slučaju Bandić: 'Nije bilo kalkulacija ni određivanja tajminga'

Zagrebačkog gradonačelnika su danas ujutro oko 8:15 sati doveli u USKOK na ispitivanje, no ono je trajalo vrlo kratko

Državno odvjetništvo izvijestilo je u četvrtak da se Uskok nije vodio "nikakvim kalkulacijama i određivanjem tajminga" kada je zatražio da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vrati u istražni zatvor, kao i da mu država naplati jamčevinu od 15 milijuna kuna uz koju je ranije pušten da se tijekom istrage brani sa slobode.

Reagirajući na medijske napise, ali i izjave o Bandićevu povratku u zatvor, Državno odvjetništvo navodi da Uskok "u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamčevine i određivanje istražnog zatvora okrivljenom gradonačelniku, nije imao saznanja o tome da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo rješenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Dakle, nikakve kalkulacije i određivanje tajminga nisu rukovodili Uskok u predlaganju sucu istrage opoziva jamčevine i određivanje istražnog zatvora. Uskok vodi postupke prema svim osumnjičenicima na isti zakoniti način u skladu s prikupljenim dokazima i zakonskim pravnim okvirom bez obzira radi li se o ministru, županu, gradonačelniku, policijskom službeniku ili bilo kojem drugom građaninu", objavljeno je na internetskoj stranici Državnog odvjetništva.

Dodaju i da ni na koji način neće uvažavati "većinsku volju pojedinaca iskazanu kroz medije" ili politički oportunizam", već samo i isključivo prikupljene dokaze u zakonom propisanom postupku u cilju zaštite pravnog poretka".

Državno odvjetništvo smatra da "u borbi protiv korupcije i zalaganju za nultu stopu tolerancije prema korupciji, ovakvi javni nastupi i izjave 'stručnih pojedinaca' predstavljaju prisilu prema tijelima progona". Podsjećaju i da je prema odredbama Zakona o državnom odvjetništvu, "zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i u predmetima u kojima državni odvjetnik zakonito izvršava svoja prava i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske".

Bandića ispitali u USKOK-u, nakon pola sata vraćen u Remetinec


USKOK je danas ispitao Milana Bandića po novom rješenju o proširenju istrage kojim ga terete da je poticao svjedoka na davanje lažnog iskaza. Zagrebačkog gradonačelnika su danas ujutro oko 8:15 sati doveli u USKOK na ispitivanje, no ono je trajalo vrlo kratko.

Već prije 9 sati je izveden iz prostorija u Gajevoj te vraćen u Remetinec, a njegovi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković nakon izlaska iz Uskoka nisu željeli davati izjave pa nije poznato je li zatvoreni gradonačelnik iznio obranu ili se branio šutnjom.

Bandić daje punomoć svojoj drugoj zamjenici Kusin?

Sve su glasnija nagađanja da bi Bandić mogao potpisati punomoć svojoj drugoj zamjenici Vesni Kusin da vodi Zagreb umjesto njega, a prije toga, gradonačelnik bi morao opozvati punomoć koju je ranije dao Sandri Švaljek, koju je otvoreno napadao putem medija.

Podsjetimo, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio 'iza rešetaka' u utorak 10. ožujka, prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Sudac je stoga donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ova presuda pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No, ta je odluka po riječima Uskokove tužiteljice Ksenije Krizman i glasnogovornika suda Krešimira Devčića novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Željko Bilić odabrao djevojke koje vodi na farmu
  Čestitamo! Željko pronašao sreću zahvaljujući 'Ljubav je na selu': 'Ženim se, a u prosincu ću postati i tata!'

  Željko je na svojoj farmi ugostio Maju Švaljug, Jacqueline Kale, Ružu Pejić i Paulinu Tomičić

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!