Novosti

reakcije na prepucavanje

Rat Pantovčaka i Banskih dvora: 'Njih dvoje su isti!'

Rat Pantovčaka i Banskih dvora: 'Njih dvoje su isti!'
Patrik Macek/PIXSELL

Dan poslije prepiske predsjednice i premijera, Zoran Milanović je Kolindi Grabar-Kitarović poručio da on i Vlada odgovaraju samo Saboru i hrvatskom narodu, a ne njoj. Brojni akteri i akterice političke scene komentirali su aktualni ping pong premijera i predsjednice Republike

U najkraćim crtama većina reakcija na jučerašnje, a i dio današnjih, poteza na relaciji predsjednik Vlade - predsjednica Republike mogla bi se sažeti u riječi 'zabrinutost' i 'odgovornost'. 

"Mislim da obadvoje koji su u funkciji institucija ove države moraju raditi na stabilnosti države i jačanju povjerenja u institucije sistema. Mislim da je predsjednica pogriješila bez obzira na stil i način poziva premijera na sjednicu Vlade", kazao je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pritiscima predsjednika kao premijerka je bila izložena i Jadranka Kosor, no koliko god žestoki bili, uvijek su se, kaže, znala najvažnija pravila.

"Vlada je vlada i ima mandat do isteka mandata, dok ima potporu većine u Saboru. I to nikakvi zahtjevi za odlaskom i nikakvo lupanje po stolu ne može promijeniti. To je u sustavu parlamentarne demokracije naprosto tako, a mislim da je važno da poštujemo i čuvamo svoje institucije", pojasnila je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Jer upravo one se u ovom trenutku, upozorava Milorad Pupovac, vrlo lako mogu naći na tankom ledu.

"Ušli smo u fazu da se naše ključne institucije države, zbog nesporazuma i nedostatka komunikacije, počinju obezvrjeđivati. Budućnost Hrvatske s ovakvim odnosom, s ovakvim produbljivanjem političke krize i načinom borbe za vlast, apsolutno je nesigurna", istaknuo je SDSS-ovac Milorad Pupovac.

Međutim, predsjednik Vlade ipak se ne bi trebao bojati poziva Kolinde Grabar-Kitarović na zajedničku sjednicu Vlade. Čak i bivši kolege s kojima se razišao u ne baš lijepim okolnostima vjeruju da na temu gospodarstva Vlada ima što reći.

"Polazim da možemo pozitivno govorit o predstečajnim nagodbama, pomoći gospodarstvu, ogromnim otpisima koji su gospodarstvu učinjeni, otpisu duga kojima se ublažuju socijalne tenzije, ali sigurno da treba govoriti i o reformama", dodao je nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić.

O uspješnosti njihova provođenja se, poručuje Mirela Holy, itekako da razgovarati, što otvara pitanje prava premijera Milanovića na izrazito čvrst stav.

"Rekla bih da je i premijer prilično neozbiljan jer on sada inzistira na tome da ona ustvari provede i da ju natjera da provede svoja predizborna obećanja, ali treba imati na umu da ni on nije ispunio svoja predizborna obećanja. U tom dijelu su isti", naglasila je šefica ORaH-a Mirela Holy.

Izdvojeno

 • 'Kad sam bila mlada i luda': Doris Pinčić Rogoznica objavila video od kojeg će vam srce ubrzano kucati
  #samozabava 'Kad sam bila mlada i luda': Doris Pinčić Rogoznica objavila video od kojeg će vam srce ubrzano kucati

  Video je postao hit na društvenim mrežama

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!