Novosti

zadovoljan rezultatima

Evo kako je predsjednik Josipović komentirao RTL-ovu anketu

Upitan o posljednjim anketama prema kojima ima 17 posto prednosti kao predsjednički kandidat u odnosu na HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, Josipović kaže kako je najbolja anketa ona posljednja - izbori.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je danas prokomentirao prvo ekskluzivno istraživanje o predsjedničkim izborima RTL Televizije u suradnji s agencijom Promocija Plus, prema kojem Hrvatska neće izabrati predsjednika u prvom krugu izbora, a rejting oboje vodećih kandidata je u padu.

Upitan o posljednjim anketama prema kojima ima 17 posto prednosti kao predsjednički kandidat u odnosu na HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, Josipović kaže kako je najbolja anketa ona posljednja - izbori.

"Naravno da sam zadovoljan rezultatima i očekujem pobjedu", dodao je.

RTL EKSKLUZIVNO: Doznajte tko vodi u utrci za predsjednika države!

Ocijenio je da će u Hrvatskoj biti još referendumskih inicijativa jer će građani sve češće htjeti neposredno odlučivati o nekim pitanjima te pritom ističe svoju inicijativu za promjenom Ustava koja omogućava aktivnije sudjelovanja građana u politici.

"Referendum je demokratski institut i mislim da se moramo naučiti na to da će građani vrlo često izlaziti s različitim inicijativama, da će se za neke prikupiti potpisi, za neke neće i to, smatram, treba biti normalno za nas", rekao je Josipović upitan za komentar najnovijih referendumskih inicijativa.

Nakon što je netom završeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava koje je pokrenula Građanska inicijativa "U ime obitelji", slijedi i prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju.

Josipović ističe kako je sasvim sigurno da hrvatski građani žele više aktivno sudjelovati u politici mimo stranaka, odnosno onog što se zove etablirani politički sustav te naglašava da je u ustavnim promjenama, koje će "ponuditi Saboru nakon izbora", ta inicijativa građana znatno ojačana.

"S jedne strane izborni bi se sustav trebao promijeniti na način da građani zaista imaju priliku maksimalno birati osobu - ime i prezime, a s druge strane drukčije, bolje i stabilnije se određuje pitanje referenduma upravo polazeći od ideje da će građani sve ćešće željeti neposredno odučivati o nekim pitanjima. I treće, uvelo bi se, ako prijedlog bude prihvaćen, jednu potpuno novu insttituciju - mogućnost da građani s 10 tisuća potpisa bilo koju točku stave na dnevni red zasjedanja Sabora", objašnjava Josipović.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!