Novosti

RTL zavirio u centralni obračun

Gotovo 6 milijardi kuna ide za dodatke i plaće službenika!

Država plaća gotovo 6 milijardi kuna za različite dodatke na plaću svojim zaposlenicima javnih službi. Podatak je to koji je RTL ekskluzivno otkrio zavirivši u sustav Centralnog obračuna plaća koji se ovih dana kompletirao u Fini. U COP su već uneseni i podaci za posljednju veliku skupinu državnih zaposlenika - policajce i djelatnike MUP-a, njih više od 25.700 koji će plaću za kolovoz primiti upravo iz COP-a.

246.650... Toliko će državnih i javnih zaposlenika primiti plaću za kolovoz preko Centralnog obračuna plaća.

U COP konačno ulazi i više od 25.700 policajaca i djelatnika MUP-a i time se implementiranje COP-a gotovo završava nakon punih osam godina priče o njemu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"O COP-u  se priča od 2006.a registru od 2003. tako da jedan veliki projekt privodimo kraju", kazao je Arsen Bauk, ministar uprave.

A što smo dobili sa sustavom isplate plaća s jednog mjesta?

"S COP-om i sa registrom smo dobili mogućnost upravljanja ljudskim potencijalima i troškovima za zaposlene, kada bude gotovo ćemo moći s dva klika moći saznati koliko nas košta određeno pravo iz kolektivnog ugovora ili zakona", dodao je Bauk.

Podatke već sada imamo. Krajem 2011. država je isplaćivala plaće zaposlenih na gotovo 258 tisuća radnih mjesta, danas ih je 5,354 manje. Broj zaposlenih u izvršnoj i sudskoj vlasti se smanjio za više od 300, sudska vlast također bilježi pad zaposlenih, ali zato rastu sustavi obrazovanja - za gotovo tisuću ljudi, i zdravstva za više od tisuću i pol.

Kad je počelo uvođenje COP-a obećavale su se milijunske uštede? Kolike su one danas?

"Uštede su na neki način bile preduvjet da bi neki mogli ući u COP a sve ostalo - sada imamo najbolje pokazatelje gdje i na kojim mjestima možemo uštediti", otkrio je Bauk.

Jasno je da su najbolje mjesto za uštedu silni dodaci, ako oduzmemo one uobičajene za godišnji odmor - država ih isplaćuje čak 302.

Najviše ide na minuli rad čak 101 milijun kuna mjesečno, za posebne uvjete rada 56,8 milijuna, dodatak po sporazumu odnosi državi  48,2 milijuna kuna, rad u drugoj smjeni gotovo 40 milijuna.
Svih 302 dodatka državu mjesečno stoji 483 milijuna kuna, ili na godišnjoj razini nevjerojatnih 5,8 mlrd. kn.

Svota je to s kojom državni proračun u RH ne bi uopće trebao krpanje rupa rebalansom.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Doris Dragovic, Doris Pincic
  Omiljena pjevačica i voditeljica Doris&Doris: Pinčić se pohvalila fotografijom s obožavanom pjevačicom Dragović i saznala informacije koje su je šokirale

  Nije tajna da je voditeljica showa „Fittest Family“, Doris Pinčić Rogoznica velika obožavateljica lika i djela jedne od ponajboljih hrvatskih pjevačica Doris Dragović.

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!