Novosti

TRI osobe poginule

Hrvatske snage pomažu najugroženijim dijelovima BiH

Žena poginula u aktiviranju klizišta u općini Vlasenici druga je žrtva poplava u Bosni i Hercegovini u kojoj su zbog obilnih kiša brojna gradska središta odsječena od svijeta, a stanovništvo evakuiraju pripadnici Oružanih snaga i spasioci kojima pomažu i kolege iz regije.

Šezdesetjednogodišnjak iz Sanskog Mosta treća je žrtva poplava i nevremena koje je posljednjih dana zahvatilo Bosnu i Hercegovinu i u kojem su nabujale rijeke poplavile više gradova.

Suad Selman iz ulice Karića sokak nedaleko Sanskog Mosta pronađen je mrtav nedaleko obiteljske kuće koja je poplavljena. Na tome području izlila se rijeka Sana koja je ugrozila brojna naselja. Središte grada je poplavljeno, a kiša nastavlja padati. Cestovna komunikacija između Sanskog Mosta s drugim dijelovima BiH je u prekidu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U poslijepodnedvnim i večernjim satima u BiH najkritičnije stanje je na području Bosanske Posavine. Visoki vodeni val iz pritoka Vrbasa, Une, Sane i Bosne stigao je do rijeke Save.

Po riječima premijera Posavske županije Marijana Oršolića, općina Bosanski Šamac je u cijelosti pod vodom, a visina plavnog vala u njegovu središtu je preko metar i pol. Po njegovim riječima vrh vodenog vala je prošao Orašje i ide prema Brčkom.

Još dvije osobe poginule su u BiH tijekom petka u aktiviranju više klizišta.

Sve snage koje je Hrvatska rasporedila na području Bosne i Hercegovine kako bi pomogle spašavanju stanovništva i imovine u toj zemlji ugroženoj višednevnim poplavama su u funkciji i djeluju na područjima koje su najviše ugrožena poplavama, kazao je u u petak navečer Hini hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio.

"Naši su timovi raspoređeni na podrućju Maglaja i Doboja gdje je stanje najkritičnije", kazao je veleposlanik Del Vechio podsjetivši kako su na spašavanju civila pogođenih poplavama angažirana dva helikopterna Hrvatske vojske te šest timova Gorske službe spašavanja sa petnaest ljudi.

Veleposlanik Del Vechio je najavio kako će spasioci iz Hrvatske ostati u BiH u slučaju potrebe.

Hrvatska je vlada na telefonskoj sjednici u petak odlučila uputiti vatrogasne postrojbe i postrojbe civilne zaštite u pomoć Bosni i Hercegovini, kako bi se spasilo ugroženo stanovništvo iz poplavljenih područja i pomogle nadležne institucije BiH.

U BiH se upućuje osam pripadnika državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) sa četiri vozila i tri čamca; 11 pripadnika državne vatrogasne intervencijske postrojbe DUZS-a sa četiri 4 vozila; šest pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Krapine s dva vozila.

Druga žrtva nevremena i poplava u BiH


Žena poginula u aktiviranju klizišta u općini Vlasenici druga je žrtva poplava u Bosni i Hercegovini u kojoj su zbog obilnih kiša brojna gradska središta odsječena od svijeta, a stanovništvo evakuiraju pripadnici Oružanih snaga i spasioci kojima pomažu i kolege iz regije.

Klizište je zatrpalo obiteljsku kuću u mjestu Cerskoj u općini Vlasenici na istoku BiH pri čemu je smrtno stradala Hanifa Čelebić koja je postala druga žrtva nevremena koje je pogodilo BiH i regiju.

"U trenutku obrušavanja zemljišta u kući je bila žena koja je stradala, a beživotno tijelo je kasnije izvađeno iz tog nanosa, radi se o Hanifi Čelebić", rekao je direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Još je jedna žena bila zatrpana u klizištu, ali je spašena, rekao je.

Klizište je potpuno uništilo i obnovljenu džamiju u selu Cerskoj koje je sada presječeno na tri dijela.

U popodnevnim satima pripadnici Oružanih snaga stigli su u potpuno poplavljeni grad Maglaj te počeli evakuaciju stanovništva. Svjedoci govore da se iz mutne vode vide samo gornji katovi zgrada i krovovi kuća, a pod vodom su i ulice kojima se kreću samo čamci za spašavanje.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je u petak ponovno s premijerima Hrvatske, Crne Gore, Makedonije te s članovima slovenske vlade i zatražio pomoć.

Svi sugovornici dali su potporu naporima institucija BiH da se što prije pomogne ugroženom stanovništvu i obećali staviti na raspolaganje sve raspoložive resurse Bosni i Hercegovini.

Poplave u BiH odnijele prvu žrtvu, ugrožena Banja Luka!

Poplave bez presedana u Bosni i Hercegovini u petak su odnijele i prvu žrtvu kada je jedan muškarac poginuo pri rušenju kuće u okolici Bijeljine.

Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja kazala je kako je muškarac poginuo kada je voda prouzročila rušenje jednog zida vikendice u mjestu Dvorovi kod Bijeljine u kojoj je boravio.


Plavni val koji je u petak podigao razinu rijeke Vrbas na više od sedam metara zahvatio je i područje Banje Luke prouzročivši prodor vode u desetke kuća na rubnim dijelovima tog grada.

"Bitka je izgubljena. Ova razina Vrbasa nije zabilježena u povijesti grada", kazao je novinarima banjolučki gradonačelnik Slobodan Gavranović dodajući kako nisu uspjeli napori da se poplave naselja spriječe postavljanjem vreća s pijeskom i gradnjom dodatnih nasipa.


Plavni je val odnio tri pješačka mosta, a zbog oštećenja na trafostanicama bez struje je ostalo više od osam tisuća ljudi na banjolučkom području.

Nove poplave bilježe se i u sjeverozapadnoj Bosni, gdje je na bihaćkom području voda koja se izlila iz rijeka Sane i Sanice poplavila središte Ključa, a slično je i u Sanskom Mostu.

Odron zemlje u samo nekoliko sekundi zatrpao kuću u Vogošću

Obilna kiša pokrenula je klizište u općini Vogošće zbog čega se u četvrtak navečer srušilo nekoliko kuća i ozlijeđeno više osoba.

Stravičan prizor urušavanja kuća snimljen je u mjestu Svrake. Mještani su u šoku, a upomoć su poslane spasilačke službe, vatrogasci i ekipe civilne zaštite. U video prilogu možete pogledati dramatičan trenutak u kojem klizište ruši kuću, a šokirani mještanin viče "Ode mi sve!".

Načelnik te rubne sarajevske općine Edin Smajić, izjavio je kako je klizište uništilo najmanje osam obiteljskih kuća. Iz sarajevskog Kliničkog centra potvrdili su da su liječničku pomoć zatražile dvije osobe.

Tamošnje stanovništvo strahuje da klizište prijeti desecima stambenih objekata. Gotovo dvije trećine BiH ugroženo je poplavom zbog kiše koja pada više od 48 sati.

Osim u Svrakama, pokrenuto je klizište i u još nekoliko sarajevskih naselja, prenosi klix.ba.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Goran i Hana moraju spavati u kamp-kućici
  SUPERPAR Jana trijumfirala u prvom izazovu pa izbacila Hanu iz vile!

  Enis je djevojkama objasnio da za pronalazak tri ključa imaju 15 minuta, a ona koja pronađe više od tri ključa ima pravo birati sobe za sebe i sve ostale ukućane

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!