Novosti

POKAZIVANJE MIŠIĆA

Proruski ekstremisti zarobili dvojicu ukrajinskih vojnika!

Proruski ekstremisti zarobili dvojicu ukrajinskih vojnika!
AP

Strani mediji javljaju i kako su u srijedu prijepodne naoružani proruski prosvjednici zauzeli gradsku vijećnicu u Donjecku.

KIJEV - Ukrajinske oružane snage i proruska milicija u srijedu se razmeću pokazivanjem snage i oštrom retorikom uoči ključnih razgovora u Ženevi o sudbini zemlje.

Vladine snage dovezle su sedam oklopnih vozila s ukrajinskim zastavama u središte Kramatorska, grada u kojem su u utorak vratile nadzor nad zračnom lukom.

Samo 15 kilometara dalje, naoružane osobe u različitim odorama dovezle su šest oklopnih vozila, jedno s ruskom zastavom, u Slovjansk i parkirali ih ispred gradske vijećnice, koja je pod okupacijom separatista.

Dok su silazili s oklopnjaka, okupljeni su im vikali: "Bravo" i "Rusija, Rusija". Iznad glava im je potom proletio ukrajinski borbeni zrakoplov i napravio nekoliko krugova, u očitom pokazivanju snage, javlja Reuters.

CNN javlja kako je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo da su proruski ekstremisti u gradu Lugansku zarobili dvojicu ukrajinskih vojnika.

U Donjecku je u međuvremenu dvadesetak separatista zauzelo zgradu gradske skupštine.

Pokazivanje mišića i zapaljiva retorika pojačavaju bojazan od širenja nasilja nakon što su proruski separatisti zauzeli nekoliko javnih zgrada u deset manjih i većih gradova na istoku Ukrajine.

U Ženevi će se sutra održati razgovori četvero ministara vanjskih poslova (Ukrajina, Rusija, EU, SAD) o budućnosti Ukrajine. Bit će to prvi sastanak na toj razini i u tom formatu otkako je počela ukrajinske kriza.

Vlada u Kijevu je u utorak poslala vojsku da se obračuna s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine gdje već desetak dana pobunjeničke akcije izvode pripadnici milicija koji traže referendum o autonomiji područja u kojima se govori ruski u okviru Ukrajine ili njihovo pripojenje Rusiji. Akcija je zasad vrlo ograničena jer ukrajinske vlasti nastoje izbjeći krvoproliće.

Putin je sinoć u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da "neustavni" potezi vlade u Kijevu i slanje vojske na istok dovode Ukrajinu na rub građanskog rata.

Rusija, koja odbija priznati postojeću vladu u Kijevu, pokušava dramatizirati i poticati nestabilnost na istoku uoči ženevskih razgovora, piše Reuters. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je u srijedu da "Moskva izvozi terorizam" u Ukrajinu.

"Ruska vlada mora odmah opozvati svoje obavještajno-diverzantske skupine, osuditi teroriste i zahtjevati oslobađanje zgrada", rekao je Jacenjuk. "Ako je, naravno, Ruska Federacija stvarno zainteresirana za stabiliziranje situacije, u što debelo sumnjam".

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Jasna Matić
  RASKOŠ TALENATA Zanimljiva i energična žena iz grada preselila se na selo - u kuću koju je sama osmislila

  Jasna Matić, sudionica showa „Tri, dva, jedan - kuhaj“, iznimno je svestrana žena, uspješna u čemu god se okuša; od ugostiteljstva, uređenja interijera, kao domaćica na večerama u svom domu..., a kako će se njezin jelovnik svidjeti ostalim natjecateljima, pogledajte u prvoj epizodi showa „Večera za 5 na selu“.

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!