Novosti

DOBRO SE ŽIVI

Japan: Prvi puta više od 40 tisuća stogodišnjaka

Japan: Prvi puta više od 40 tisuća stogodišnjaka

Najviše njih živi na otoku Okinawa, a čak 87 posto su žene. Blaga klima i zdrava prehrana smatraju se tajnom dugovječnosti.

TOKYO - Broj stogodišnjaka premašio je granicu od 40.000 prvi put u Japanu, gdje stanovništvo ubrzano stari, prema službenom istraživanju objavljenom u petak.

Približno 40.399 osoba ima više od sto godina u zemlji, što je za 4000 više nego prošle godine, objavilo je ministarstvo zdravstva. Gotovo 35.000 (87 posto) stogodišnjaka su žene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najstarija žena u Japanu, 114-godišnjakinja, živi na otoku Okinawa gdje su stogodišnjaci dvaput brojniji nego na ostatku arhipelaga. Zdrava prehrana zasnovana na povrću i blaga klima smatraju se tajnom dugovječnosti stanovnika Okinawe.

Muškarac od 112 godina koji živi u Kyotu najstariji je čovjek na svijetu. Tvrdi da ga održava višesatno čitanje novina.

Japan je, s druge strane, suočen s demografskom krizom uz stopu plodnosti od 1,37 djeteta po ženi 2008. dok je stopa od 2,07 nužna za prirodnu obnovu generacija.

Japansko pučanstvo sa 127 milijuna stanovnika počelo se osipati i demografi smatraju da bi trebalo pasti na stotinjak milijuna do 2050., ako ne dođe do važnih promjena.

Izdvojeno

 • 'Kad sam bila mlada i luda': Doris Pinčić Rogoznica objavila video od kojeg će vam srce ubrzano kucati
  #samozabava 'Kad sam bila mlada i luda': Doris Pinčić Rogoznica objavila video od kojeg će vam srce ubrzano kucati

  Video je postao hit na društvenim mrežama

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!