Novosti

BURAN DAN NA MARKOVU TRGU

Sindikalisti napustili sabornicu: 'Krećemo u rušenje Vlade!'

Rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a trebala se održati prošli tjedan, no u zadnji tren prebačena je za ovu srijedu.

11:25 - Prosvjed na Markovu trgu je uz pjevanje Lijepe naše završio!

Stigao prvi odgovor iz Vlade: 'To više neće proći - izvolite na izbore!'

Lesar optužio ministra Mrsića da laže! 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

10:59 - Nakon što su revoltirani napustili sabornicu, sindikalni čelnici najavili su skupljanje potpisa za rušenje Vlade, kao i okretanje leđa vladajućoj koaliciji na predstojećim izborima za Europski parlament.

10:48 - Predstavnici sindikata su demonstrativno otišli iz sabornice nakon što im je oduzet transparent. Ministar Mrsić započeo je uvodno izlaganje pa su sabornicu napustili i HDZ-ovci. "Ovo je politička farsa u kojoj ne želimo sudjelovati", rekao je HDZ-ovac Ivan Šuker.

10:27 - "Zakon je četiri tjedna u saborskoj proceduri, raspravu smo prilongirali zbog sindikata. Ovo je prvo čitanje što je i najbolja javna rasprava jer je sve još uvijek otvoreno. Tom prigodom pozdravljam i sindikate u galeriji", rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

10:21 - Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je kako je saborska rasprava o izmjenama Zakona o radu, planirana za danas, prigoda da se zastupnici legitimiraju, tko je na strani radnika i naroda, a tko se svrstao na drugu stanu.

"Na zastupnicima je da se legitimiraju, a na sindikatima da to znaju prepoznati i djelovati", izjavio je Sever novinarima u Saboru, ispred kojeg traje radnički prosvjed.

Sindikalni čelnik Ozren Matijašević očekuje, pak, da rasprave o predmetnim izmjenama neće ni biti, odnosno da će zastupnici poslušati glas razuma i privremeno odgoditi raspravu.

Riječ je o esencijalnom zakonu koji ima smisla ako se donosi društvenim konsenzusom, rekao je Matijašević.

Najavio je da će, ako odgoda izostane, sindikalni predstavnici biti na saborskoj galeriji i svojom nazočnošću pokušati utjecati na svijest saborskih zastupnika i zastupnica.

Sever je također najavio da će sindikati dobro proanalizirati jučerašnji štrajk solidarnosti s radnicima koji rade, a ne primaju plaću i pripremiti se za dalje.

10:02 - Više od tisuću prosvjednika prati raspravu u Saboru putem videozida zviždeći i noseći sindikalna obilježja i transparente. Na njima, među ostalim, piše "Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom", "Protiv nasilja nad radnicima", "Pošteno ste nas prevarili" i dr.

Prosvjednici negoduju i zvižde na izlaganja predstavnika vladajuće koalicije koji u raspravi ukazuju na nužnost izmjene ZOR-a.

Aktivistice Ženske fronte za radna i socijalna prava, odjevene kao pirotehničarke, donijele su crnu kutiju na kojoj su simboli eksploziva i otrova, a u kojoj se nalaze, kako kažu, zakoni štetni za hrvatske građane, koje namjeravaju uručiti saborskim zastupnicima.

9:51 - Sabor je zasjedanje ponovno započeo stankom. Pauzu su zahtijevali svi klubovi zastupnika, osim SDP-ovog, a bivša premijerka Jadranka Kosor zatražila je povlačenje Zakona o radu.

09:41 - Nekoliko stotina nezadovoljnih radnika, predvođenih čelnicima sindikalnih središnjica, stiglo je na Markov trg.

09:00 - Prosvjednici protiv donošenja zakona o radu u predloženom obliku kojim se, kako tvrde sindikati, smanjuju radnička prava u korist poslodavaca i kapitala, okupili su se na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića odakle su nešto prije 9 sati krenuli prema Markovom trgu gdje će održati prosvjed ispred Hrvatskog sabora.

Potporu prosvjednicima došao je dati i HDZ-ov saborski zastupnik Jospi Đakić.

Kolonu, u kojoj je po novinarskim procjenam oko tisuću ljudi, predvode sindikalni čelnici.

NAJAVA

ZAGREB - Prosvjed protiv prijedloga Zakona o radu (ZOR), o kojem će raspravu ipak početi Hrvatski sabor, održat će se u devet sati na Markovu trgu. Prosvjednici će se okupljati na Trgu bana Josipa Jelačića od 8,15 sati do 8,45 sati, a predviđen je dolazak na Trg sv. Marka oko devet sati.

Dio članova Nezavisnih hrvatskih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske trebali bi pratiti raspravu s galerije u Saboru, a ostali će je moći pratiti na videozidu postavljenom na Markovu trgu, najavljeno je iz sindikata.

Sindikati, koji traže povlačenje novog prijedloga ZOR-a i ponovne pregovore socijalnih partnera o njemu, upozoravali su, među ostalim, da će prihvaćanje prijedloga izmjena ZOR-a u sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose.

Smatraju da bi takav zakon drastično pogoršao uvjeta života i rada hrvatskih građana, produbio nejednakosti i potkopao temelje za budućnost ekonomije i društva.

Rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a trebala se održati prošli tjedan, no u zadnji tren prebačena je za ovu srijedu.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Pogrešan čovjek
  Pogrešan čovjek Lazar doznaje pravi razlog Leina bijega s vjenčanja, a Zoe se suočava s Mihajlom!

  Zabrinuta Lea stiže u Beograd u potrazi za Zoe...

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!