Novosti

nagađanja potvrđena

Lipovača sinoć napustio BiH, koristio hrvatsku putovnicu

I četvrti dan nastavljaju se prosvjedi u BiH. Prosvjednici su u Sarajevu blokirali promet, a u Bihaću su se sukobili s policijom.

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača je sinoć prešao granični prelaz Izačić kod Bihaća, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora u Graničnoj policiji BiH, a Lipovača je pri prelasku granice koristio putovnicu Republike Hrvatske.

Kako pišu bihaćki mediji, situacija se smiruje, a prosvjednici se polako razilaze. Kako javlja, Biščani.net , neslužbeni vođe demonstracija Edin Delić Pixi i Rašo Nuhanović odvedeni su na saslušanje u prostorije MUP-a USK. Navodno, razlog uhićenja je sudjelovanje velikog broja maloljetnika u demonstracijama.

U večernjim satima razišli su se i prosvjednici u Bihaću, koji su također tražili ostavku županijskog premijera Hamdije Lipovače.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U izjavi koju je u subotu prenijela sarajevska komercijalna televizija TV 1, Lipovača je kazao kako ostavku ne kani podnositi, dodajući kako će se s predstavnicima prosvjednika sastati u ponedjeljak kako bi razgovarali o postavljenim zahtjevima.

Predsjednici vlada zuzlanske i zeničko-dobojske županije ostavke su podnijeli već u petak nakon nasilja koje je izbilo u Tuzli i Zenici.


Sarajevo: Novi prosvjedi, premijer Suad Zeljković podnio ostavku

Predsjednik vlade Sarajevske županije Suad Zeljković podnio je u subotu ostavku, ispunivši tako zahtjeve prosvjednika, potvrđeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA) koja ga je i postavila na tu dužnost.

 Zeljković je o podnošenju ostavke izvjestio županijski odbor svoje stranke.

Zahtjeve za ostavkom ponavljali su i prosvjednici koji su u kasnim popodnevim satima zbog toga blokirali i glavnu sarajevsku prometnicu ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Prosvjednici kamenovali premijerovu kuću, on poručio da je u Bihaću

Više od dvije tisuće nezadovoljnih građana okupilo se oko 12.30 sati na Gradskom trgu u Bihaću kako bi iskazali nezadovoljstvo i od Vlade Unsko-sanskog kantona zatražili ostavku. 

Ispred zgrade Vlade ih je dočekala policija. Prosvjednici su vikali "Lopovi" i "Hoćemo ostavke" i tražili od policije da se solidarizira s njima.

U Bihać pristižu građani iz drugih gradova USK. Policijski službenici od ranih jutarnjih sati legitimiraju građane, a zaplijenjen je i određeni broj molotovljevih koktela. Lokali u centru grada su zatvoreni zbog mjera predostrožnosti.

Veliki broj prosvjednika uputio se prema kući premijera i ministra policije Unsko-sanskog kantona USK Hamdije Lipovače.

Iako se pretpostavljalo da je Lipovača u petak navečer zajedno sa suprugom i troje djece napustio BiH i otišao u Starigrad kod Zadra, on je navodno i dalje u Bihaću, piše Klix.ba. I sam Lipovača demantirao je informaciju da je napustio BiH.

"Ja sam u Bihaću! Podržavam iskazivanje nezadovoljstva građana kojima je to cilj. Osuđujem i suprotstavit ćemo se najgrublje onima koji dolaze pijani, drogirani, opskrbljeni rekvizitima za pljačku, palež i uništavanje. Posebno onima poslanima iz drugih sredina da pale i ruše Bihać", rekao je Lipovača.

Policija je blokirala put prosvjednicima i štiti obiteljsku kuću Hamdije Lipovače, ali ju je masa ipak uspjela kamenovati, javlja portal Biscani.net

U sukobu s policijom ozlijeđeno je nekoliko ljudi, a prosvjednici su nakon sukoba otišli u nepoznatom smjeru. Manja skupina ostala je ispred kuće.

Lipovača je jučer kazao kako neće podnijeti ostavku na mjesto županijskog premijera nakon prosvjeda u Bihaću. Naime, on je naglasio da bi bio neozbiljan prema građanima kada bi to učinio jer ne zna kome bi predao vlast, a bezvlašće ne želi dopusti.

Objasnio je da je osobno pred Vladom Unsko-sanskog kantona dočekao demonstrante, te da je s njih 250 obavio razgovore. Kaže da je osobno prošao pored kordona policije i naroda i doveo ih pred samu zgradu Vlade USK-a.

Pred Vladom Unsko-sanskog kantona je, kaže, dočekao prosvjednike te je s njih 250 obavio razgovore. Rekao je da je osobno prošao pored kordona policije i naroda i doveo ih pred samu zgradu vlade USK-a. Tvrdi da su ga potom napali od ranije poznati kriminalci, koji su nasrnuli na njega, a jedan ga je pokušao udariti šakom.

Prosvjednici su potom kamenovali zgradu Vlade USK-a i napravili štetu, te uništili hotel Emporium za koji se tvrdi da je u suvlasništvu krajiškog premijera.

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Goran i Hana moraju spavati u kamp-kućici
  SUPERPAR Jana trijumfirala u prvom izazovu pa izbacila Hanu iz vile!

  Enis je djevojkama objasnio da za pronalazak tri ključa imaju 15 minuta, a ona koja pronađe više od tri ključa ima pravo birati sobe za sebe i sve ostale ukućane

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!