Novosti

'IŠAO NA RUKU BANKAMA'

Neočekivani preokret: Je li Linić ipak prevario građane?

Jesu li građani ipak prevareni novim zakonom o potrošačkom kreditiranju? Iz udruge Franak poručuju da jesu, a Linićevo ministarstvo odgovara - sve je po zakonu. U Udruzi tvrde da je Ministarstvo financija dalo zeleno svjetlo bankama u njihovim nezakonitim radnjama.

Zakon koji su željno očekivali građani s kreditima, a zbog kojeg su se žestoko sporili ministar Linić i bankari, stupio je na snagu prije dva tjedna. No, nakon što ga je ministarstvo sinoć pojasnilo priopćenjem - uznemirili su se u Udruzi Franak tvrdeći: bankama je omogućeno da samovoljno određuju kamate.

"Takav način određivanja kamata je nezakonit jer nije u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima. Ugovorne obveze moraju se ugovoriti s obje strane, nema pravo jedna strana određivati ugovorne obveze kako se njoj sviđa kamata koje nisu zakonite", kaže Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ministarstvo financija pojašnjava da banke ne trebaju kontaktirati svakog dužnika pojedinačno.

"...Vezano uz definiranje, odnosno izbor parametra temeljem čije promjene će se vršiti promjena kamatne stope, pojašnjavamo da vjerovnici nisu u obvezi postići dogovor sa svakim pojedinim dužnikom oko izbora parametra i utvrđivanja fiksnog dijela kamatne stope.."

Bankarima tu ništa nije sporno. Poručuju - sve je po zakonu.

"Banke postupaju na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju, a Ministarstvo financija, kao inicijator i predlagatelj izmjena, pojasnilo je način njegove primjene",

U Udruzi Franak se čude - zašto nakon toliko mjeseci borbe za vladavinu prava Ministarstvo financija odjednom zagovara pravnu nesigurnost dužnika. Pa prijete novim tužbama.

"To znači da će uskoro biti puno sudskih procesa jer ljudima su na nezakonit način naplaćene miljarde kuna zbog previsokih kamata", dodaje Aleksić.

Prije dva mjeseca upravo to proročanski je najavljivao i ministar Linić.

"Zašto je Vlada pristala na još jednu izmjenu? Samo zato da se ovaj zakon primijeni već od 1.1 i da nemamo sudskih postupaka, ali očito je da ćemo ih imati jer je interes banaka nešto drukčiji od interesa građana", govorio je tada Linić.

A sada bi ti različiti interesi mogli pokrenuti niz neizvjesnih dugotrajnih sudskih postupaka. 

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Kolinda Grabar-Kitarović, Tomislav Špiček s kćeri
  15 GODINA RTL-a FOTO - Predsjednica rijetko kad ima vremena za ćaskanje, ali za simpatičnog gospodina Špičeka svatko ga nađe!

  Kako je to izgledalo, pogledajte u našoj galeriji!

 • COVER - RTL Direkt
  RTL Direkt

 • Vezani članci

  Reci što misliš!