Novosti

strah od kazne

Zbog novog zakona nestalo 200 000 oglasa za stanove

Zbog novog zakona nestalo 200 000 oglasa za stanove
RTL

Iz oglasnika je prema procjenama stručnjaka za nekretnine povučeno preko 200 tisuća oglasa zbog Zakona o gradnji prema je određena kazna od 30.000 kuna za one koju nemaju energetski certifikat.

Od ponedjeljka 30. prosinca do prvog dana nove godine, kao posljedica novog Zakona o gradnji, prema kojemu je za prodaju stana potrebno imati energetski certifikat, iz oglasnika je prema procjenama trgovaca za promet nekretninama povučeno najmanje 200 tisuća oglasa, piše Jutarnji list.

Ukupno je s najposjećenijih oglasnika povučeno gotovo tri četvrtine oglasa za prodaju kuća i stanova.

Ministarstvo graditeljstva odredilo je kazne i do 30.000 kuna za one koji oglašavaju necertificiranu nekretninu.

Maksimalna cijena izrade energetskog certifikata je 12.700 kuna, što znači da je puno jeftinije da cijela zgrada izradi energetski certifikat, nego da ga vlasnici stanova rade zasebno.

Kako bi dobili certifikat potrebno je nazvati ovlaštenu tvrtku za energetsko certificiranje i dogovoriti pregled. Ondje će vas zatražit podatke o vlasniku, katastarskoj čestici i katastarskoj općini koji su potrebni pri izdavanju certifikata.

Nakon prihvaćanja ponude, inženjer tvrtke izlazi pregledati objekt ili stan, a kad je pregled gotov, inženjer vlasniku daje certifikat, a njegova tvrtka šalje certifikat i izvješće u Ministarstvo graditeljstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • Superpar stala
  SUPERPAR Goran uložio 555 kuna na Hanu: 'Jučer je baš nokte napravila i nisam siguran hoće li ući u štalu'

  Došlo je vrijeme za prvo klađenje muškaraca na svoje partnerice koje čeka prvi zadatak, a prije toga je Enis djevojkama dao rukavice da izaberu koje će boje biti njihovi timovi

 • RTL Danas
  RTL Danas

 • Vezani članci

  Reci što misliš!